I novi guverner i izmena zakona o NBS

0

"Time se ne bi dovodila u pitanje nezavisnost NBS i to je ključno", rekao je premijer i objasnio da je po sadašnjem zakonu, Savet NBS savetodavno telo, dok guverner donosi odluke, a da bi se novim zakonom o NBS proces odlučivanja prebacio na Savet, čiji je guverner predsednik.

 

I Zakon i guverner o istom trošku: Mirko Cvetković

"Mislim da bi bilo racionalno da novi zakon o NBS usvojimo uporedo sa izborom novog guvernera. Time bismo našu regulativu u ovoj oblasti uskladili sa evropskom praksom.

 

Ako bismo izabrali guvernera, a nakon toga doneli zakon, onda bismo guvernera morali ponovno da biramo po novom zakonu", izjavio je premijer Cvetković za "Press".

On dodaje da o ovom zakonu još nije postignuta saglasnost i o tome treba još da se razgovara, ali je izrazio očekivanja da će odluka o ovom pitanju brzo biti doneta.

Na pitanje da li to znači da Srbija više neće imati jakog i nezavisnog guvernera, kakav je bio Radovan Jelašić, premijer kaže da će "guverner biti onoliko jak koliko je jak i u drugim evropskim zemljama koje su usvojile ovo rešenje, a to su skoro sve države u Evropi".

Premijer dodaje da će odluka o tome ko će biti novi guverner najverovatnije biti doneta posle uskršnjih praznika, ali ne želi da govori o konkretnim imenima potencijalnih kandidata.

"Postoji nekoliko kandidata za guvernera, a o imenima ne bih da govorim jer još nije postignut dogovor. Voleo bih da do kraja ove nedelje postignemo dogovor o novom guverneru, ali ne verujem da ćemo to stići zbog uskršnjih praznika. Ono na čemu ja insistiram jeste da se što pre izađe sa kandidatom za guvernera, jer je to važno zbog stabilnosti", kazao je Cvetković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here