Lična arhiva
Prva uručenja: Bogoslov Jovan Bogićević kod Mie Vasilije Stiaković Pomoć stigla i porodici Perić

Uprkos trenutnoj epidemiološkoj situaciji, Kolo srpskih sestara Žene Mironosice pri crkvi Sveti arhiđakon Stefan u melburnskom Kizborou, poželelo je da uputi pomoć teško oboleloj dečici i omladini u otadžbini, kao što to čini već godinama unazad i mnoge obraduje u ovako teškom vremenu, koje je pogodilo čitav svet.

U to ime, organizovale su i svoje peto humanitarno veče. Nakon akcije, sestre iz Kizboroa u prilici su da štićenicima više humanitarnih organizacija, a posebno štićenicima Humanitarnog mosta, pošalju značajnih 12.500 australijskih dolara. Tim novcem odlučile su da pomognu 25 dece iz svih delova otadžbine u kojima žive ugroženi zemljaci širom Republike Srpske i Srbije.

– Mi smo već poslale 1.500 dolara za troje dece u Republiku Srpsku i to je lično uručio nas bogoslov Jovan Bogićević. Tako da je preostalo 11.000, što je moralo biti pretvoreno u 6.390 evra koje šaljemo posredstvom Humanitarnog mosta za preostala 22 deteta, zbog čega je svakom namenjeno po 290 evra – kazala je Nada Potkonjak, članica Kola srpskih sestara Žene Mironosice iz Kizboroa, dodavši:

– Naša humanitarna akcija je zaista protekla uspešno, jer je u njoj učestvovalo oko 150 ljudi. Sestre su snosile trošak za hranu i donirale kolače koji su se taj dan prodavali, a sve u svrhu da se prikupe što veća sredstva. Tu su bili i naši vredni sponzori, kao što su Dunav mesara, Ras trade, Cake galerdž, DND nuts, Set travel, Centro trade i mnogi drugi. Svakako da bez njih ne bismo mogle uraditi mnogo i neizmerno im se zahvaljujemo. Kao i dosada, ova novčana pomoć je prikupljena od srca za svu decu kojoj smo mogli bar malo olakšati njihove muke, a koliko je u našoj moći. Želimo im brzo ozdravljenje i da znaju da su u našim molitvama i mislima, pogotovo u ova teška vremena. Zahvaljujemo se i Redakciji “Vesti” na lepoj saradnji i pomoći.

U međuvremenu vredna donacija od 6.390 evra već je stigla u beogradsko Dopisništvo “Vesti” i narednih nedelja će biti uručivana na način na koji su to želele sestre Kola srpskih sestara iz Melburna.

Vidno zadovoljne zbog još jedne uspešne akcije, a posebno zbog sredstava koje su uz pomoć srpske zajednice u Melburnu sakupile, članice Kola sestara žele da posredstvom “Vesti” ohrabre sve roditelje bolesnih mališana da ne gube nadu u njihovo izlečenje.

Inače, Kolo srpskih sestara Žene Mironosice postoji 44 godine, baš koliko i hram Svetog arhiđakona Stefana, koji one svojim radom i aktivnostima pomažu. Pored svega, kao majke, sestre i bake, više su nego srećne kada mogu da pomognu decu, posebnu onu u otadžbini. Zato se vredi podsetiti njihovih početaka i dobrih dela, prepoznatih od strane njihove parohije u Melburnu.

– Godinama smo kao sestre međusobno sakupljale pomažući troje, četvoro dece. Prikupljena sredstva tada nisu bila velika, ali za one koji su ih primili, ipak značajna, kao i naš znak pažnje. Tokom 2014. godine odlučile smo da to preraste u veću akciju na nivou naše parohije i pružimo mogućnost svima da se uključe u našu akciju od srca, koliko mogu. Prosto da izdvojimo jedan dan u godini i posvetimo ga deci koja se bore sa teškim bolestima, invaliditetom ili deci kojoj je potrebna trajna pomoć – ispričala je Nada Potkonjak.

Svakome po 290 evra

Budući da je otac Jovan Bogićević već uručio pomoć za troje mališana – šestogodišnju Miu Vasiliju Stiaković iz Nove Topole kod Gradiške, kao i brata i sestru ometene u razvoju, Anđelu i Gojka Perića iz Gradiške, narednih dana pomoć će biti uručena i: Milici Tutunović (7) iz sela Rajac kraj Čačka, Nebojši Vuliću (24) iz Vinče, Stefanu Gončinu (2,5) iz Rume, Ognjenu Džebi (14) iz Istočnog Sarajeva, Sari Maksimović (3) iz Batkuše kraj Šamca, Snježani Plavšić Đurović (43) iz Mahovljana kraj Laktaša, Stefanu Majkiću (3) iz Beograda, Davidu Dimitrijeviću (10) iz Surčina, Todoru Glišiću (9) iz Kraljeva, Dimitriju Teodosijeviću (12) iz Velike Lomnice kod Kruševca, Moniki Terzić (34) iz Beograda, Nemanji Prpi (4) iz Banja Luke, Gali Savić (14) iz Subotice, Ani Vukadinović (17) iz Beograda, Nikoli Stakić (4) iz Mačvanskog Prnjavora kod Šapca, Stefanu Miladinoviću (6) iz Niša, Milanu Gajiću (26) iz Banja Luke, Dorisu Bošnjakoviću (29) iz Užica, Nemanji Leontijeviću (17) iz Uba, Lazaru Milutinoviću (29) iz Jagodine, kao i dve donacije za manastir Svete Petke iz Izvora kod Paraćina.

Hvala na poverenju

– Hvala bogu, naši parohijani prepoznali su našu dobru i iskrenu nameru. Tokom protekle tri godine “Vesti” su ispratile svaku našu akciju, pa su se ljudi uverili da je ono što su priložili otišlo u ruke onoj deci kojoj su pomoć i namenili. Hvala vam u ime svih, što ste sve ispratili reportažom, slikom i pričom. Narod traži povratnu informaciju, kako bismo isključili sumnju. Nemam reči za “Vesti”, hvala vam – rekla je Nada Potkonjak.

Preko stotinu učesnika

U akciji je ličnim donacijama učestvovalo oko 150 ljudi.

– Kada i u ovakvoj situaciji imate podršku zajednice, dobar rezultat ne može da izostane. Svoj dečici kojoj smo namenili pomoć želimo brzo ozdravljenje, a roditeljima snage da izdrže i da znaju da nisu sami sa svojom bolesnom decom. Znamo i mi da im nije lako. Naš skroman prilog koji smo im namenili nije veliki, ali je od srca. Ako smo im bar u nečemu pomogli, mi smo srećne – istakla je Nada Potkonjak.