M. Milanović
Defile: Vlasnici su vodili grla, a žiri je ocenjivao

Posle tri godine pauze zbog pandemije korone u Svilajncu je održan tradicionalni, 56. međunarodni resavski poljoprivredni sajam. Sajam je privukao rekordan broj izlagača i brojne posetioce, a među njima i naše ljude koji rade u Parizu.

Reporter uživo: Miroljub Milosavljević

U Poljoprivredno-veterinarskoj školi, na mestu gde je podignut spomenik kravi simentalki u prirodnoj veličini uz goveda i ovce, bili su izloženi i pčelinji proizvodi. Poljoprivredna mehanizacija je imala posebno mesto, pa su između ostalog izloženi novi traktori, ali i oni stari nekoliko decenija. Proizvođači i distributeri stočne hrane i sredstava za zaštitu bilja, predstavili su svoje proizvode. Postavljeni su bili i štandovi sa proizvodima bio hrane i namirnica, narodne radinosti, nastupao je KUD “Stevan Sinđelić” iz Svilajnca. Sastavni deo ove priredbe je i roštilj koji je mirisao na sve strane, degustirana je i hrana sa Zlatibora. Reklo bi se za svakog nešto.

Boriša Milošević i Saša Ilić znatiželjno razgledali štandove

Centralni događaj programa Resavskog poljoprivrednog sajma bila je izložba goveda simentalske rase (krave, prvotelke i junice) koja u ovom kraju ima tradiciju dužu od jednog veka. Prva stočarska izložba u Svilajncu održana davne 1895. godine. Ovaj sajam iako, možda nije najveći u Srbiji, svakako je najkvalitetniji, budući da je decenijama Resavski kraj poznat po rasnim govedima.

Šampionka iz Dublja: Dragan Todorović sa Hanom

Sajam je privukao rekordan broj izlagača iz gotovo svih oblasti poljoprivredne proizvodnje, kojih je bilo više od 120 iz čitave Srbije, Inđije, V. Plane, Sombora, Beograda, Vrbasa, Ripnja, Kragujevca, Užica…

Ukusno: Degustirana je hrana sa Zlatibora

Na sajmu smo sreli i dijasporce iz Pariza, Miroljuba Milosavljevića, Boriša Miloševića i Sašu Ilića, koji su na odmoru u rodnom kraju i nisu propustili priliku da posete sajam. Miroljub je čak bio i ” reporter sa lica mesta”, jer je mobilnim telefonom direktno prenosio događaj prijateljima u Gradu svetlosti.

Tradicija: Prva stočarska izložba u Svilajncu održana 1895.

– Ovo je zaista lepo organizovano, ovako nešto ni u Parizu nisam video – govori nam Miroljub dok nakratko u džep košulje odlaže telefon kojim je pokušavao da što više kadrova prenese zemljacima.

KUD “Stevan Sinđelić” iz Svilajnca

S druge strane Boriša i Saša su više bili nastrojeni uživanju i sa znatiželjom isprobavali izložene domaće proizvode. Posebno su hvalili Stoletovu prepečenicu zvanu ljubav.

Sve prirodno: Povrće Zorana Radovanovića

Kruna sajma je proglašenje pobednika, odnosno najbolje grla, koje je birala komisija na čelu sa predsednikom Nenadom Mićićem, agronomom iz Instituta za stočarstvo Zemun.

Dobra mašina: Traktor Vladimirec se dopao Milošu i Mihailu

Apsolutna šampionka sajma je krava Hana, vlasnika Dragana Todorovića iz Dublja, koji je uz pobednički pehar od opštine Svilajnac dobio i nagradu od 60.000 dinara. Osim ove nagrade Todorović je osvojio i pehare za šampionke u kategorijama junica i prvotelka.

Suveniri iz domaće radinosti

– Svaki trud se isplati, gotovo sa svih sajmova donosimo nagrade, kako ovde tako i sa Novosadskog. Mi poljoprivrednici smo kao lekari, policija i medicinske sestre, radimo 365 dana u godini, a radni dan nam počinje rano ujutro i traje bar do 18 sati ili do kasnije, dok ne završimo sav posao – kaže Dragan.

Nova mlekara

Pobednički pehar uručio je Predrag Milanović, predsednik Opštine Svilajnac, koji je ovom prilikom poručio Ministarstvu poljoprivrede i Vladi Srbije da zabrane izvoz mleka:

– Država mora da zabrani izvoz mleka, a da se proizvodnja orijentiše na pravljenje gotovih mlečnih proizvoda. Na ovaj način svi će imati benefite, proizvođači će imati veću zaradu i mogućnost rasta proizvodnje, a država će imati veći prihod od PDV-a – izjavio je Milanović i dodao da je Opština Svilajnac potpisala ugovor sa firmom Master Frigo koja će u naredne tri godine u ovoj opštini izgraditi mlekaru.

U novu svilajnačku mlekaru biće uloženo tri miliona evra, a njenom izgradnjom i otvaranjem otkupnog centra u Svilajncu otvoriće se i 30 novih radnih mesta. Za svilajnačka sela koja se pretežno bave stočarstvom to će biti značajno s obzirom na to da će proizvođači mleka imati siguran otkup.

Dragana Radović

Podrška opštine

Sajam je otvorila Dragana Radović zamenik predsednika opštine, koja je obraćajući se prisutnima izjavila da je ovo prilika da se vidi zbog čega je Svilajnac visoko pozicioniran kada se govori o poljoprivredi u Srbiji.

– Pozdravljam sve izlagače simentalnih grla, jer su oni najviše doprineli da ovaj sajam, ako ne po veličini onda po kvalitetu, bude jedan od najboljih u regionu a možda i šire. Opština Svilajnac će nastaviti da pomaže i podržava poljoprivredne proizvođače agrarnim merama koje se finansiraju iz opštinskog budžeta, kako bismo održali ovaj kvalitet i kako bismo i dalje pospešivali razvoj poljoprivrednika u Svilajncu.