Fijat Krajsler (FCA) i Pežo Sitroen (PSA) saopštili su da su njihovi upravni odbori potpisali obavezujući sporazum o spajanju ove dve automobilske grupacije, čime će nastati četvrti najveći proizvođač automobila na svetu. Dobra vest je što nova grupacija ne namerava da zatvara fabrike širom sveta, pa ni onu u Kragujevcu. Štaviše, očekuju se velika ulaganja i proširenje proizvodnje i asortimana, što će biti prilika za srpsku fabriku da ugrabi deo kolača, pa i zaposli još ljudi.

Kragujevačka fabrika ovim je postala deo moćne poslovne grupacije sa prihodima od gotovo 170 milijardi evra i proizvodnjom od 8,7 miliona automobila godišnje, što je svrstava odmah iza Tojote, Folksvagena i saveza Reno Nisan.

Obe kompanije imaju dugo i dobro iskustvo zajedničke saradnje, pa i u Srbiji, u čemu Fijat Kjasler prednjači. Fijat Krajsler i Pežo Sitroen nekada su proizvodili odličan automobilski motor, koji je svojevremeno pravljen u Srbiji, u Rakovici. Mnogi naši jugoslovenski vozači cenili su jugo i floridu sa Pežoovim, za to vreme dobrim motorom.

U Kragujevcu tumače da je dogovoreno spajanje Fijat Krajslera i Pežo Sitroena dobra vest za obe kompanije, ali i za njih. Posebno, onaj deo zajedničkog saopštenja upravnih odbora, u kom se navodi da nakon formiranja zajedničke kompanije neće biti zatvaranja fabrika

Plan za novi model

Kragujevac i cela Srbija već izvesno vreme očekuju novi model ili modele, koji bi obezbedili veću iskorišćenost kapaciteta srpske fabrike. Očekuju se i bolji uslovi rada i veće plate za zaposlene, kao i otvaranje novih radnih mesta, eventualno i dolazak novih kooperanata.

Stoga očekuju da menadžment Fijat Krajsler grupacije početkom naredne godine konačno saopšti investicioni plan za Srbiju, sa informacijom o novom modelu koji bi se proizvodio u Kragujevcu. Izvršni direktor Fijat Krajslera za region Evrope, Mediterana, Bliskog istoka i Afrike nedavno je izjavio da se planira proizvodnja 13 novih ili osveženih modela, od kojih će deset biti na struju.

Čeka se novi SUV

Uprvom kvartalu naredne godine trebalo bi da bude saopšteno da će kragujevačka fabrika napokon da dobije novi model, verovatno SUV, te da će fijat 500L ponovo da bude restilizovan, i to tako da će imati i hibridnu verziju, sa pogonom na struju i sa SUS motorom. Čak nije nemoguće i da se modeli Pežoa ili Sitroena, koji pravi manje automobile, proizvode i u Kragujevcu, s obzirom na slobodne kapacitete.

Da podsetimo, mogućnost proizvodnje Pežoovih modela u Kragujevcu bila je na vidiku sredinom 1998. godine. Tada su Pežo i kragujevačka Zastava u Parizu potpisali pismo o namerama za formiranje zajedničke fabrike u Kragujevcu. Taj dogovor nije realizovan, jer je NATO svojim bombama u proleće 1999. bio brži od Pežoa, pa je najznačajnije pogone Zastavine fabrike automobila porušio gotovo do temelja. Sada bi Pežo Sitroen mogao da dođe u Kragujevac preko Fijat Krajslera.

Reno izvisio

Fajnenšel tajms navodi da je dogovor postignut svega nekoliko meseci nakon što su propali pregovori Fijat Krajslera sa Renoom. Za to je okrivljena francuska vlada, koja je suvlasnik Renoa. Drugi izvori krive Nisan, koji nije prihvatio spajanje Fijat Krajslera i grupe Reno Nisan. Ali, to je već prošlost, i perspektiva se otvorila za Fijat Krajsler i Pežo Sitroen.

Akcije već skočile

Spajanjem dva auto-giganta sprovodi se na osnovi 50:50 odsto akcija. Rukovodioci su saopštili da još nije doneta odluka o imenu nove kompanije, a spajanje dve firme trebalo bi da se završi za 12 do 15 meseci.

Sedište nove kompanije biće u Holandiji, ali će ona ostati kotirana na berzama u Parizu, Milanu i Njujorku, a na vest o sporazumu vrednost njihovih akcija porasla je za nekoliko procenata.

Iz ugla Italijana, ovo spajanje je dobro i zbog razvoja električnih automobila, u čemu kasne za Francuzima. Fijat Krajsleru, koji u Srbiji proizvodi svoj model 500L, a u Evropi se uglavnom oslanja na različite modele verzije 500, potrebno je proširenje ponude u drugim modelima, segmentima i klasama.

Već je najavljeno da će 2020. godine Fijat Krajsler predstaviti potpuno električnu varijantu modela 500, a premijera bi trebalo da se održi na Salonu automobila u Ženevi.

Pežo, s druge strane, već decenijama nije prisutan u Americi, gde Italijani zahvaljujući svom kontinentalnom segmentu Krajsleru, imaju odlično razvijenu prodajnu mrežu, što će Francuzima olakšati povratak na američko tržište.

Dobit sve veća

Fijat Krajsler je prošle godine ostvario dobit od 3,6 milijardi evra, s uvećanjem od 3,5 odsto u odnosu na godinu pre toga, dok je Pežo zabeležio rekordno uvećanje od čak 47 odsto, u iznosu od 2,83 milijarde.

Kompanije od ovog spajanja očekuju uštedu od 3,7 milijardi evra godišnje, a ta sredstva će uložiti kako bi ispunile nove stroge globalne propise o emisiji štetnih gasova.