I Poljaci iz Žitomira neće Ukrajinu!

0

Foto: Ilustracija

Povodom 25. godišnjice formiranja Saveza Poljaka u ovom regionu, 11. aprila u Žitomiru je održan poljsko-urkajinski okrugli sto, događaj kojem su prisustvovali ne samo aktivisti tog saveza, negoi predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Poljske i lokalne vlade pokrajine Lublin.

 

Predsednik Žitomirske oblasti Sidor Kizin tom prilikom je rekao da bi trebalo ugledati na jugoistok Ukrajine, gde oblasti naseljene ruskim življem traže federalizaciju zemlje i najavio je zahteve vladi u Kijevu:

 

– Sprovođenje referenduma u oblasti Žitomira u cilju uspostavljanja veće autonomije poljskog stanovništva i uvođenje poljskog jezika kao drugog zvaničnog;

– Da se Rimokatoličnoj crkvi vrate sva prava i posedi koje je imala do 1939;- Da se u etar vrate programi poljskih televizija, ukinuti 2009;

– Da se ulicama u Žitomiru i okolini vrate poljski nazivi;

– Da se poljski jezik uvede u sve obrazovne institucije.

 

Pročitajte još:

Pridnjestrovlje (Foto: Ilustracija)

* "Ukrajina se raspada"

* Sad i Transdnjestar traži pripajanje Rusiji

* Kuva se i u Odesi: Očekuje se napad prorusa!

* Pridnjestrovlje: Moldavijo, priznaj nam nezavisnost

 

"Poljski Žitomirci preživeli su teška vremena poslednjih deset godina, doživeli su progon od strane ukrajinske vlasti. Sada imaju pravo da ožive svoju državnost u okriru autonomije, koji će biti korak u pravcu ujedinjavanja ukrajinskih Poljaka sa njihovom istorijskom domovinom", najavio je Kizin.

 

Predstavnici Poljske pozdravili su te zahteve i obećali Žitomircima svoju pomoć.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here