pixabay.com

Osim što mašu repom, nekontrolisano skaču i ližu lice, čini se da psi i zaplaču od sreće pri ponovnom susretu s vlasnikom.

Ushićeni psi ne ostavljaju samo dlake na vašoj odeći, verovatno i zasuze od radosti, pokazuje nova studija objavljena u časopisu “Current Biology”.

– Nikada nismo čuli za otkriće da životinje liju suze u radosnim situacijama, poput ponovnog susreta sa svojim vlasnicima – rekao je Takefumi Kikusui, jedan od autora studije koju je nazvao verovatno “prvom u svetu”.

Naučnici su merili količinu suza u očima pasa često korišćenim Širmerovim testom koji se sastoji od postavljanja posebne trake ispod kapaka. Za osnovno očitavanje naučnici su sproveli test na psima za vreme normalne interakcije s vlasnicima.

Psi bi “značajno” povećali proizvodnju suza u prvih pet minuta ponovnog susreta sa svojim vlasnicima od kojih su bili razdvojeni pet do sedam sati, otkrili su istraživači.

Otkrili su i da je volumen suza pasa bio veći nakon što bi se ponovno našli s vlasnikom u odnosu na druge ljude koje ti četvoronošci poznaju.

Plakanje je verovatno povezano sa oslobađanjem oksitocina, poznatog kao “hormon ljubavi”.

Psi su s vremenom razvili specifične komunikacijske veštine i dokazano je da kontakt očima igra ulogu u formiranju odnosa između psa i njegovog vlasnika.

Naučnici bi u budućim studijama hteli da testiraju to da li psi proizvode suze na sličan način kada se susretnu sa svojim psećim prijateljima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here