K. Marković
Spektakularno: Svaka numera nagrađena ovacijama

Nacionalni folklorni ansambl Makedonije „Tanec“ održao je svoj prvi koncert na australijskoj turneji, kojim obeležava 70-godišnjicu postojanja njihove nacionalne institucije. Kroz igru, pesmu, muziku i običaje „Tanec“ je melburnškoj publici u „Recital holu“ predstavio bogato kulturno nasleđe Makedonije.

„Tanec“ je proveo publiku kroz tradiciju i predstavio lepotu i virtuoznost folklorne igre, kao i bogatstvo narodnih nošnji. Pored autentičnih koreografija i profesionalnih igrača i pevača, poseban ugođaj pružila je muzika koju je izvodio narodni orkestar sastavljen od vrhunskih muzičara.

Dvorana Melburn Recital Hola Doma je bila puna. Koncert je trajao gotovo dva sata, a svaka numera, i igračka i muzička, bila je dočekana ovacijama publike na nogama. Među gledaocima je bio i veći broj članova srpske i ruske zajednice, čime su pokazali da folklor ne poznaje granice.

Pesma za sve ukuse

Na mestu direktora ansambla „Tanec“ od septembra prošle godine nalazi se Martin Vučić, koji takođe boravi u Australiji. Organizator australijske turneje je makedonsko kulturno-umetničko društvo „Toše“ iz Melburna, a u nastavku gostovanja „Taneca“ predviđeni su nastupi u Sidneju i Kanberi.

Predstavljeno makedonsko kulturno nasleđe

Ustanova kulture

Ansambl „Tanec“ jedina je ustanova kulture u Severnoj Makedoniji u oblasti scensko-muzičkih delatnosti koja čuva, neguje i prezentuje makedonsku tradicionalnu umetnost kroz igru, pesmu, muziku i običaje.

Ne može bez politike

Iako je poseta „Taneca“ važan kulturni događaj za makedonske iseljenike u Australiji, politika je i ovog puta umešala svoje prste, pa se u delovima njihove zajednice zagovarao bojkot koncerata turneje zbog promena imena zemlje u Severnu Makedoniju.

Predstavnici ruske i srpske zajednice došli da podrže Tanec

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime