Z. M.
Igru baklji izvelo 76 parova

Uprkos nevremenu koje je vladalo prethodnih dana u Salcburgu i okolini, održana je svečanost povodom otvaranja prestižnog salcburškog letnjeg festivala Salcburger Festsspile.

Tradicionalnu sedamdesetu po redu Igru baklji sastavljenu od trinaest koreografskih slika izvelo je 76 igračkih parova (152 igrača).

Među njima su, kao i ranijih godina, bili i članovi seniorske folklorne sekcije Kulturno-sportske zajednice Srba (KSZS) kojima je ovo bilo sedmo učešće na ovoj svečanosti.

Od početka pandemije, posle više od godinu dana pauze, ovo je bio prvi javni nastup našeg najstarijeg društva u Salcburgu.

Osmočlana grupa KSZS i Nenad Šulejić

– Osam članova KSZS u srpskoj narodnoj nošnji zajedno sa ostalim austrijskim grupama prestavljali su “svetlost” u pomenutoj igri. Ujedno je time izražena i nada da će se situacija normalizovati i da će od septembra naša kulturno-umetnička društva moći da nastave rad na očuvanju i negovanju kulture i tradicije – kaže Nenad Šulejić predsednik KSZS.

Inače, ovoj manifestaciji prisustvovali su guverner pokrajine, gradonačelnik Salcburga, brojni predstavnici kulturnih i političkih organizacija.