EPA
Teroristi ne miruju: Uviđaj u Istanbulu

Turska policija je saopštila da je teroristički napad u Istanbulu u kom je poginulo najmanje šest osoba, a ranjeno njih 81, delo Radničke partije Kurdistana. Istovremeno, stručnjaci upozoravaju da bi i Srbija mogla da se nađe u opasnosti od terorizma, iako je bezbednosna situacija pod kontrolom naših službi.

Osumnjičena za podmetanje eksploziva u Istanbulu je državljanka Sirije, Ahlam Albašir, koju je turska policija uhapsila ubrzo nakon eksplozije. Navodi se da je tokom ispitivanja ona priznala da je “obučena kao specijalni obaveštajac terorističke organizacije PKK/PID/IPG”. Turska policija saopštila je da je Ahlam Albašir ušla u zemlju iz Sirije preko prelaza Afrin-Idlib.

Bombaški napad u glavnom gradu Turske je na najtragičniji način podsetio da terorističke organizacije u svetu ne miruju.

– Svet okupiran ratom u Ukrajini i pretnjom upotrebe nuklearnog oružja na najužasniji način se događajem u Istanbulu probudio i shvatio da terorizam nije mrtav. Srbija je do sada pokazala da ima kapaciteta da se suprotstavi ovom obliku terorizma, ali nikada ne treba isključiti mogućnost da takve napade organizuju radikalni islamisti s Kosova i iz BiH koji su prethodno ratovali u ime Islamske države – ističe Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu bezbednosti i član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije.

Pod kontrolom BIA

Dragišić naglašava da srpske službe bezbednosti obraćaju veliku pažnju na terorističke organizacije koje mogu ugroziti bezbednost države.

– U prošlosti, naše službe su uspele u više navrata da spreče takve napade u Srbiji. Uostalom, u okviru BIA, VBA, ali i srpske policije postoje posebna odeljenja koja se bave upravo borbom protiv terorizma. Bez obzira na rat u Ukrajini i druge bezbednosne izazove sa kojima je Srbija danas suočena, oni nikada nisu prekidali svoje aktivnosti zbog čega je naša država daleko bezbednija u odnosu na mnoge druge – kaže Dragišić.

Darko Trifunović, direktor Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost upozorava da Srbija ispunjava svih pet uslova za moguću terorističku aktivnost na njenoj teritoriji.

Bez panike

Profesor Dragišić dodaje da tenzije na Kosovu predstavljaju trenutno najveći bezbednosni izazov, ali da sumnja da bi radikalni Albanci mogli da deluju van južne srpske pokrajine.

– Oni su svoja dejstva ograničili na teritoriju KiM i napade na srpsko stanovništvo. Međutim, veliko je pitanje koliko je tamo sada radikalnih islamista koji su se vratili iz Sirije i Avganistana. Drugi ozbiljan bezbednosni izazov po Srbiju predstavlja islamski radikalizam, ali u Srbiji taj pokret nema veliki broj pristalica i svi oni su pod kontrolom naših službi – ističe Dragišić.

Propust turskih službi

Darko Trifunović kaže da Turska nije sebi smela da dozvoli ovakav propust.

– Teroristi uvek najavljuju svoje akcije, a zatim i snimke eksplozije. Turski bezbednjaci su naseli na razne teorijske priče koje ne spasavaju ljude – ističe Trifunović.

Neće saučešće Vašingtona

Turski ministar policije Sulejman Sojlu rekao je da Turska odbija da primi saučešće SAD povodom terorističkog napada u Istanbulu. Naime, Turska je ranije optuživala SAD da obučava i snabdeva oružjem terorističke grupe na severu Sirije.

Preživela kišu gelera

Generalni konzul Srbije u Istanbulu, Ivana Pejović, kaže za “Vesti” da je obišla Draganu Ristić iz Niša koja je posle ranjavanja u eksploziji hitno operisana.

– Sam Bog ju je spasao od tragedije jer se nalazila na samo nekoliko metara od mesta gde je bomba eksplodirala. Obišla sam je nakon operacije jer je u levom ramenu imala gelere koje su hirurzi uspešno izvadili. Ukoliko sve prođe u najboljem redu, ona bi već za dva do tri dana mogla da se vrati u rodni Niš – kaže Ivana Pejović.

Ona je ispričala da se s povređenom Draganom Ristić čula telefonom već nekoliko sati posle terorističkog napada, kada je ovu Nišlijku pozvao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

– Odnela sam joj tursku telefonsku karticu kako bi imala internet i mogla da se čuje sa svojom porodicom, jer je majka troje dece. I dalje slabije čuje, što je posledica eksplozije. Dragana je sedela na klupi, gde je čekala svoje prijatelje koji su pazarili. U prvih nekoliko minuta nakon eksplozije osetila je vrelinu, a kada je primetila da joj leva ruka krvari shvatila je da je i sama ranjena. Konzulat Srbije će joj i dalje biti na usluzi za sve što joj bude bilo potrebno, a to joj je preneo i naš ministar Ivica Dačić – kaže Ivana Pejović.

Povodom situacije u Istanbulu nakon teorističkog napada, generalni konzul Srbije kaže da se život u ovom višemilionskom gradu vraća u normalu.

– Već u nedelju uveče saobraćaj je počeo normalno da funkcioniše, uključujući i avio-prevoz. Ljudi jesu uplašeni, ali nisu uspaničeni. Očekujemo da će Turska uskoro izaći sa svim pojedinostima vezanim za ovaj teroristički napad – kaže za “Vesti”, generalni konzul Srbije u Istanbulu, Ivana Pejović.

Uhapšeno 45 osumnjičenih

Turski ministar pravde Bekir Bozdag saopštio je da postoje dve mogućnosti kako je došlo do eksplozije.

– Ili je torba imala mehanizam za detonaciju, ili je neko iz daleka aktivirao eksploziv. Moguće je da su namerno izabrali taj deo Istanbula, gde ima puno stranaca. Možda su želeli da svetu pošalju neku svoju poruku. Istraga je još u toku, a Turska je jaka država – poručio je Bozdag.

Sirijska državljanka Ahlam Albašir, za koju se sumnja da je ostavila bombu na šetalištu u Istanbulu je uhapšena sa još 45 osoba. Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu izjavio je da je naređenje za napad na istanbulsku aveniju Istiklal izdato u Kobaniju, gradu na severu Sirije, gde su turske snage poslednjih godina izvodile operacije protiv milicije sirijskih Kurda IPG.

– Smatramo da je instrukcija za napad stigla iz Kobanija, a bombaši su prošli kroz Afrin, još jedan region na severu Sirije – rekao je Sojlu.