I Tadić kroji Ustav Bosne

0

Promene se tiču Predsedništva BiH, Saveta ministara, Predstavničkog doma i Doma naroda.

Naime, butmirski razgovori idu u pravcu da BiH dobije jednog predsednika i dva potpredsednika, te da se značajan deo nadležnosti predsedništva prenese na Savet ministara BiH, i to je ono što je prihvatljivo i za RS.

Drugi paket tiče se Saveta ministara i ovo telo bi treba da dobije šira ovlašćenja u zakonskoj regulativi koja se odnosi na evropske integracije BiH. Kako je prvobitni predlog bio da Savet ministara preraste u Vladu, sve su prilike da će ovo rešenje biti kompromisno.

 

Prenosi poruke iz Brisela: Boris Tadić sa Miloradom Dodikom

Dobro obavešten izvor ”Vesti” tvrdi da se lider SNSD-a Milorad Dodik još lomi po ovom pitanju, jer se plaši reakcija opozicije za koju ovo nije prihvatljivo, jer smatra da Savet ministara sa novim i širokim ovlašćenjima zadire u nadležnosti entitetskih vlada i da mu ova ovlašćenja u stvari daju snagu prave Vlade.

 

– Ostalo je da Tadić razgovara sa opozicijom iz RS ubedi ih da i ovo prihvate – otkriva naš sagovornik uključen u butmirski proces.

Što se tiče Predstavničkog doma, tvrdi, usaglašeno je da se broj poslanika poveća sa 42 na 83, ali Dodiku je i ovde problem opozicija koja to ne prihvata, pa će i ovo pitanje pokušati rešiti predsednik Srbije.

Za sada najsporniji deo jeste oduzimanje zakonodavne uloge Domu naroda koji bi trebalo da funkcioniše poput Vijeća naroda u RS. Prema predloženom rešenju, Dom naroda bi mogao pokrenuti vitalni nacionalni interes pred Ustavnim sudom BiH.

Međutim, i sam premijer RS Milorad Dodik je izjavio da mu je ovo rešenje neprihvatljivo, te da se Ustavni sud BiH do sada pokazao pristrasnim.

– Dodika pokušavaju da ubede da se neće dirati entitetsko glasanje, tako da zakone neprihvatljive za RS može da obori još u Predstavničkom domu – kaže izvor "Vesti”.

Kroz ustavni paket trebalo bi da se definišu i već prenete nadležnosti nad službi bezbednosnih OSA, SIPA i Oružanim snagama BiH.

Sledeći sastanak domaćih lidera sa predstavnicima SAD i EU trebalo bi da bude održan 19. i 20. oktobra.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here