Youtube/Xeetechcare

Novo savezno telo za borbu protiv korupcije moglo bi da istražuje Skota Morisona i sportske skandale Koalicije, najavio je državni tužilac Mark Drajfu.

Drajfus je u nedelju izjavio da će predložena Nacionalna komisija za borbu protiv korupcije (NACC) moći da prisluškuje telefone političara, uključujući šifrovane aplikacije, sve dok ima nalog.

Sindikati neće biti izuzeti od mogućnosti komisije da ispituje treća lica, dodao je Drajfus.

Laburisti su prošle nedelje uveli zakon o NACC-u koji stiže na pretres zajedničkog parlamentarnog odbora.

Upitan o korišćenju vladinih sredstava za projekte osmišljene da udovolje biračima i sportskim grantovima, koje je Koalicija podelila uoči izbora 2019, Drajfus je naveo da je način na koji su dodeljeni “bio loš u svakom pogledu“.

Državna revizorska služba je utvrdila da 100 miliona dolara, koje je otišlo klubovima u biračkim telima na koje je “ciljala“ Koalicija, nije dodeljeno po zaslugama.

Jedno od ključnih pitanja koje će komisija ispitivati jeste da li NACC saslušanja treba da budu javna. Drajfus je branio vladin predlog da se to radi samo u “izuzetnim okolnostima“.

– Postoje dobri razlozi za održavanje javnih saslušanja – rekao je Drajfus, dodajući da postoje i dobri razlozi da se održe iza zatvorenih vrata, te da su pravni stručnjaci podeljeni po tom pitanju.

Zato su i zauzeli stav da javna saslušanja budu u izuzetnim okolnostima.

– Ključ za ovo je, prvo, da postoje javne rasprave. Druga stvar je proces kako se vodi istraga. Na kraju, ako se otkrije korupcija, komisija će izvestiti javno – rekao je Drajfus.

Zakonodavstvo navodi da će saslušanja biti javna samo u “izuzetnim okolnostima“, koje bi uzele u obzir rizike po reputaciju pojedinca i potencijalnu javnu korist. Drajfus je rekao da će nezavisni komesar izvagati prednosti i nedostatke pre nego što donese odluku.

Zeleni, članovi Senata i nezavisni u Donjem domu izrazili su zabrinutost zbog saslušanja koja se održavaju iza zatvorenih vrata.

Lider savezne opozicije, Piter Daton, nagovestio je da će koalicija podržati predlog zakona laburista, rekavši da ima pravilan balans. Vlada se nada da će usvojiti zakon do kraja ove godine.

Imenovanje NACC komesara biće otvoreni proces zasnovan na zaslugama, rekao je Drajfus, dodajući da nema nikog konkretnog na umu.

Izmene Zakona o privatnosti

Drajfus je takođe, najavio izmene Zakona o privatnosti pre kraja godine, nakon masovnog sajber-napada koji je razotkrio privatne podatke deset miliona Optus korisnika.

– Tek treba da čujem razloge zašto su čuvali lične podatke klijenata. Optus nije uspeo da sačuva informacije. Ovo je poziv za buđenje za korporativnu Australiju – naglasio je Drajfus.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here