I to je (bio) Balkan: Počasni doktorat

0
 

Veliki naučnik; veliki propovednik i, iznad svega, velika moralna snaga

Naročito se angažovao na prihvatanju i zbrinjavanju srpskih emigranata koji su dolazili iz evropskih logora.

 

Spasavanje Srba iz raseljeničkih logora i dovođenje u Ameriku pozitivno se odrazilo na crkveni i društveni život srpskog naroda u Americi. Stvorene su nove crkvenoškolske opštine i parohije i počela gradnja novih hramova.

 

U manastiru Svetog Save u Libertivilu otvorena je 1945. četvororazredna bogoslovija. Vladika Nikolaj bio je njen prvi rektor i profesor.

Iako već u poodmaklim godinama, neumorno je putovao velikim američkim kontinentom. Ceneći veliki doprinos vladike za svetski mir, nesebičnu žrtvu za svoje bližnje, i njegov ogroman moralni, duhovni i naučni ugled, znameniti Kolumbija univerzitet dodelio mu je 4. juna 1946. godine počasni doktorat.

 

Obaveštavajući vladiku o ovoj odluci, član Univerzitetskog saveta Kolumbije Čarls Burlingam, u pismu piše: "Vama počasni doktorat nije potreban, ali Univerzitetu će biti čast da počastvuje tako časnog čoveka.

 

" Na svečanosti je predsednik Kolumbija univerziteta dr Frenk Fakental uručio gramatu Nikolaju, kojom se promoviše "u stepen doktora Svete teologije na Kolumbiji… poznat i častvovan zbog svoje svetosti i milostivosti; koji se uvek i pre svega starao o sirotima i unesrećenima u zemlji što je mnogostradalna; veliki naučnik; veliki propovednik i, iznad svega, velika moralna snaga".

Zahvaljujući na ovom visokom priznanju, vladika je, u svom govoru, između ostalog, rekao: "Ovo priznanje donelo mi je najveće iznenađenje u životu… Ja pripadam malom i tragičnom narodu, čija se jedina veličanstvenost sastoji u njegovoj neodstupnoj borbi ‘za krst časni i slobodu zlatnu’. Međutim, čini mi se da su časni poverenici Saveta pokrenuti tajanstvenim prstom božjim, kako bi počastvovali moj narod time što će počastvovati mene."

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here