Lična arhiva
Srdačan susret sa domaćinima: Učenici i roditelji ispred Generalnog konzulata u Trstu

Posle dve godine onlajn nastave i izolacije, učenici Srpske dopunske škole “Sveti Sava” Vićenca sa nastavnog mesta Alonte ponovo su zajedno. Početak relativno normalne školske godine (učenici i dalje nose maske) obeležili su na najlepši mogući način – celodnevnom ekskurzijom i druženjem u Trstu u pratnji učiteljice Dragice Doderović.

Izlet jedanaestoro malih Srba uzrasta od pet do 14 godina počeo je jutarnjom liturgijom u Crkvi Svetog Spiridona koju je služio otac Raško Radović. Liturgija je služena za početak nove školske godine mališane tamošnje Srpske dopunske škole, a pridružili su joj se drugari iz Vićence. Posle liturgije, posetili su tri izložbe: “Nikola Tesla: Čovek iz budućnosti”, Lloyd (o brodovima i pomorstvu) i “Pasticocene” (životinje iz okeana napravljene od recikliranog materijala).

Liturgija u Crkvi Svetog Spiridona

– Posle izložbi smo bili gosti Generalnog konzulata Srbije gde su nas srdačno dočekale i ugostile generalna konzulka Ivana Stojiljković i konzulka Marina Lozar. Deca su bila fascinirana prijemom, pogotovo što su imala mogućnost da konzulkama postavljaju pitanja, pa su se osetili velikim. Na kraju su im učenici poklonili crteže koji su nagrađivani u protekloj školskoj godini ili izlagani na priredbama – priča nastavnica Dragica.

Ova ekskurzija je bila posebna i po tome što su, osim dece, na nju mogli da krenu i roditelji. I svi su se vratili puni divnih utisaka, a i konzulke su imale samo reči hvale o poseti srpskih đaka iz Vićence. Generalna konzulka pohvalila je i organizatore ekskurzije, kojom su “u jednom danu spojili najvažnije vrednosti koje čine čoveka, a to su vera, znanje i pripadnost jednom narodu”.

Zanimljivo je bilo i na izložbi o pomorstvu

– Svi smo oduševljeni. Deca su bila ushićena, vesela, pričala su sve vreme, postavljala pitanja. Vidi se da nam je svima nedostajalo druženje – naglasila je nastavnica, a njene reči su potvrdili Andrea Ilija Stojićević (četvrti razred) i Andreja Marković (šesti razred).

Presrećni su, kažu, što su ponovo na okupu, a oduševljeni svim onim što su videli i saznali.

– Bilo nam je mnogo lepo na ekskurziji koju ću zauvek pamtiti. Posetili smo našu crkvu u Trstu i konzulat Srbije. To je nama u Italiji mnogo bitno, jer iako smo daleko od otadžbine, znamo da ovde imamo nešto naše. Videli smo izložbe o Nikoli Tesli, pomorstvu i ekološku izložbu, a najviše mi se dopala ona o Tesli. Videli smo i naučili dosta o našem poznatom naučniku koji je promenio svet. Ta izložba će mi zauvek ostati u sećanju. Hvala učiteljici Dragici na lepo isplaniranoj ekskurziji. Voleo bih da ih bude još, sigurno ću ići – prenosi svoje utiske Andreja.

Na njegove reči se nadovezala nastavnica komentarom da su im u planu nove slične ekskurzije, s tim što će na njima biti mnogo više đaka.

Izložba o Nikoli Tesli oduševila đake

– Toplo preporučujem ekskurziju sa ovakvim programom svima koji su u mogućnosti da je ostvare – dodaje Dragica.

Učiteljica je izrazila i veliku zahvalnost Draganu Stepanoviću, predstavniku roditelja koji je omogućio da izlet bude besplatan za roditelje i učenike. Dragan već 30 godina živi u Italiji, vlasnik je privatne firme i otac troje dece od 10, 15 i 19 godina. Starija deca su išla u Srpsku dopunsku školu, a najmlađa ćerka je sada đak.

– U ovoj školi sam kao roditelj već deset godina i veliko mi je zadovoljstvo da doniram novac za stvari poput ekskurzije na kojoj smo u jednom danu doživeli Srpstvo u malom. Videli smo naše duhovno nasleđe, državu i nauku! Imali smo priliku da posetimo jedinstvenu izložbu o Nikoli Tesli, čije patente smo dosad samo delimično mogli da vidimo na internetu. Bilo je prelepo. Veliki sam Srbin u srcu i duši i rado pomažem našim ljudima u Italiji na razne načine sa ciljem da sačuvamo našu tradiciju i nasleđe, jezik i pismo – naglašava Stepanović.

Dar: Deca su svoje crteže poklonila konzulkama

“Kako se postaje konzul?”

Prilikom poseti konzulatu đaci Srpske dopunske škole iz Vićence su postavljali najraznovrsnija pitanja: šta konzul uopšteno radi, šta konkretno za decu, kako se postaje konzul, odnosno koje škole treba završiti, gde se nalazi Ambasada Srbije…

– Neka pitanja sam ja predložila đacima, a nekima su i mene iznenadili, kao, na primer, pitanje da li konzul pomaže deci ako su im prava ugrožena. Svima nam je bilo simpatično pitanje “da li sam ja Srbin ako mi je tata Italijan a mama Srpkinja” – nabraja nastavnica Doderović uz komentar da su deca bila prezadovoljna i zato što su dobijala iscrpne odgovore, pritom veoma motivacione.

Učenici su radili i eksperimente

Čovek iz budućnosti

Izložbu “Nikola Tesla: Čovek iz budućnosti” organizovala je Srpska kulturna omladina iz Trsta (ACGS) u saradnji sa Muzejom “Nikole Tesle” iz Beograda.

– Prvo smo odgledali film o Teslinom životu. Potom videli njegovih deset patenata, tekstove, plavu sliku naučnika i film o njegovom brodu na daljinsko upravljanje. Čuli smo mnogo zanimljivih priča. Đaci su bili oduševljeni, pogotovo kad su videli generator struje, a posebno što su imali priliku da rade eksperimente – navodi učiteljica Dragica.

Klikeri u parku

– Časovi su počeli 18. septembra. Mnogo su nam svima nedostajali živ kontakt, razgovori i druženje. Nema ništa lepše od ekskurzija na kojima se dodatno upoznajemo na poseban način. Uživali smo i u parku gde sam im podelila klikere s kojima su se lepo igrali – priča nastavnica vidno srećna zbog ponovnog okupljanja.

Upis u autobusu

Osim nastavnice, dece, roditelja i organizatora, na ekskurziju su mogli da krenu i prijatelji i članovi porodica. Među njima je bila i Zlata Ružić, čije dvoje dece idu samo u italijansku školu, a na ekskurziju su krenuli s drugarima koji pohađaju i Srpsku dopunsku školu.

– Kako mi je rekla, Zlata nije upisala decu kod nas jer je mislila da bi im to biti opterećenje pored regularne škole. Međutim, toliko je bila oduševljena ekskurzijom, atmosferom i druženjem, šta i kako radimo, da je u povratku u autobusu upisala Iliju i Pavla (prvi i drugi razred) kod nas – ističe ponosno nastavnica.

Zagrevanje za trku: Nastavnica Dragica sa đacima

Zahuktavanje u zoni Lageto

Prvi nastavni dan u održan je i u novim prostorijama u zoni Lageto. Održan je roditeljski sastanak i Kros RTS, za koji će svi učesnici dobiti diplome.

Časovi se održavaju ponedeljkom od 17 do 19.30 kod učiteljice Dragice i utorkom od 16.30 do 19.30 kod učiteljice Jelene.