I “večiti” na listi velikana koji su na kolenima

0

Daleko od stare slave: Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana
 

STEAUA  – Rumunski velikan je 1986. u finalu Kupa šampiona pobedio Barselonu na jedanaesterce (2:0 – 0:0; od osam udaraca s bele tačke precizna su bila samo dva!), a ’89. je izgubila od Milana 4:0. Danas ni blizu takve slave, a sad, eto, više ne sme da nosi to ime i grb.

 

REMS – Ovaj francuski klub izgubio je u dva finala Kupa šampiona od Reala 1956. i 1959. godine, a dao je francuskom fudbalu generaciju Rožera Marrha, Rejmonda Kopa, Žusta Fontenea, Žana Vinsenta… Drmao je Francuskom do 80-ih, a tek se 2012. vratio u Prvu ligu, posle 30 godina.

 

AJNTRAHT – Klub iz Frankfurta je do finala Kupa šampiona došao 1960. godine gde je izgubio od Reala 7:3. Nemački velikan, međutim, jedino te 1959, je bio prvak, a poslednji je trofej osvojio 1988.  Kup Nemačke. Poslednjih godina je u grčevitoj borbi za opstanak.

 

PARTIZAN – Posle raspada SFRJ dominantan u Srbiji, organizacijski je daleko nadmašio rivala Crvenu zvezdu, igrao je i u Ligi šampiona, ali daleko je od evropskog vrha i slave koju je imao 1966. kao finalista Kupa šampiona (izgubio od Reala 2:1).

 

Seltik stagnira poslednjih godina
 

SELTIK – Sllično kao Partizan, najljućeg rivala ostavio je iza sebe, ali je i sam ostao daleko od stare slave. Klub koji je u finalu Kupa šampiona 1967. pobedio Inter s 2:1, a 1970. izgubio od Fejenorda 2:1 i niže trofeje u ligi bez Randžersa, a u Evropi se blamira protiv Legije i Maribora.

PANATINAIKOS – Atinski klub je upao u finansijsku krizu 2011. godine, pa je morao da proda najskuplje igrače i da prepusti domaću dominaciju Olimpijakosa. Zeleni su u razdoblju stabilizacije kluba i sa setom gledaju prema 1971. kada su igrali u finalu Kupa šampiona i izgubili 2:0 od Ajaksa.

 

LIDS JUNAJTED – Klub iz Jorkšira igrao je u finalu Kupa šampiona i izgubio od Bajerna 2:0, ali ubrzo je ispao u Drugu ligu. Nova amplituda došla je 90-ih, kada je 1992. postao prvak Engleske, pa opet potonuo u Drugi i Treću ligu. I 2001. dosegnuo je polufinale Lige šampiona, pa opet finansijski pukao, pa je otad između Druge i Treće lige.

SENT ETJEN –  Možda i najveći francuski klub, koji je osvojio deset naslova prvaka, šest kupova… 1976. u finalu Kupa šampiona izgubio je od Bajerna 1:0, dao je francuskom fudbalu Aimea Žakea, Žaka Santinija, Lorana Blana i Mišela Platinija, ali poslednjih godina više skupljao titule u Drugoj ligi.

BORUSIJA MENHENGLADBAH – "Koltovi" su osvojili više od deset trofeja, ali izuzev nemačkog kupa 1995. sve pre 1980. Tako je klub daleko od vremena kada je 1977. u finalu Kupa šampiona izgubio od Liverpula 3:1.

 

BRIŽ –  Stabilan belgijski klub, ali nezamislivo bi bilo danas da ga vidimo  nadomak titule evropskog šampiona, kao što je bio 1978. kada je u finalu Kupa šampiona izgubio od Liverpula s 1:0.

 

NOTINGEM FOREST  – "Šumari" su bili šampionu Engleske, a dvaput evropski! U finalu 1979. svladao je Malme 1:0, a 1980. ušao je kao branitelj naslova i u finalu nadigrao HSV 1:0.

 

MALME – Švedski klub je bio senzacionalni finalista Kupa šampiona 1979. godine i ove sezone igra u Ligi šampiona, ali o finalu ne može ni da sanja.

CRVENA ZVEZDA U Bariju1991. u finalu Kupa šampiona crveno-beli su pobedili Marsej (5:3, 0:0), a danas već gotovo deceniju gleda u leđa Partizanu i grca u dugovima koji dosežu i više od 50 miliona evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here