pixabay.com

Krompir je jedna od omiljenijih namirnica u svetu i brojni su načini za njegovu pripremu. Iako je mnogima draga namirnica, isto toliko je i omražena jer se najviše povezuje sa prekomernom telesnom težinom. Međutim, krompir je i izuzetno dobar za zdravlje.

Jedan srednje pečeni krompir s ljuskom ima 129 kalorija. Osim toga, ima gotovo trećinu potrebnog dnevnog unosa kalijuma, minerala koji podržava rad nerava, mišića i srca. Krompir takođe obezbeđuje vitamine B, vitamin K, gvožđe, magnezijum, cink, bakar i mangan, objavio je “Health”.

Krompir svih sorti je zdrav, naročito kada se konzumira s ljuskom.

Ako tražite pravu hranu za pojačanje vašeg treninga, razmislite o konzumiranju šake krompira ili malog do srednje pečenog krompira, 30 minuta pre telesne aktivnosti.

Osim skroba otpornog na sagorevanje masti koji se nalazi u krompiru, ovo povrće ima još jednu dobrobit povezanu sa kontrolom težine. Istraživanja pokazuju da krompir ima tendenciju da bude više zasitan od drugih skrobnih ugljenih hidrata, kao što su testenina i pirinač.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Clinical Nutrition” 2020. posmatralo je uticaj krompira u odnosu na pirinač kao deo mešovite večere na regulaciju šećera u krvi nakon obroka i tpkom noći kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Krompir se kuvao, pekao ili kuvao i ohladio. Svaki obrok imao je 50% ugljenih hidrata, 30% masti i 20% proteina.

Studija nije pronašla značajne razlike između krompira i pirinča niti između pripreme krompira. Istraživači su zaključili da je krompir prikladan za osobe sa dijabetesom kada se konzumira kao deo uravnoteženog obroka i da ne remeti regulaciju glukoze u krvi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here