Ibar opet rušio mostove

0

Ozbiljno oštećen: Most u Kutinju
 

Uprkos zahtevima i molbama nadležnima u Beogradu da se oštećenja saniraju i obećanjima da će sve biti brzo završeno (čak su i stigle neke mašine Mostogradnje), na mostu ništa nije rađeno, i dalje je neupotrebljiv, a improvizovani pešačku konstrukciju, kojom su deca, uz ogromne rizike, odlazila u školu, a radnici na posao, nedavno je ponovo oštetio i gotovo kompletno odneo Ibar.

Još teža situacija je desetak kilometara nizvodno u mestu Lešak gde je nedavno takođe stradao most na Ibru koji je odsekao oko 2.000 žitelja Borove, Postenja, Berberišta, Potkomlja, Beluća, Strmca, Kaljina i drugih naselja s leve strane nadošle reke.

Milutin Stefanović kraj oštećenog mosta u Lešku
 

– Malo je falilo, pa da most kompletno ode niz Ibar, branili smo ga traktorima, sajlama, konopcima i rukama, izvlačili balvane i rizikujući živote nekako ga spasli. Ali, most je ozbiljno oštećen i neupotrebljiv, čak je i prolazak pešaka rizičan jer su polomljeni šipovi i betonska konstrukcija može da se sruši – priča Milutin Stefanović, predsednik Mesne zajednice Lešak i dodaje:
Sa druge strane Ibra ostali su nam, osim 2.000 bespomoćnih meštana, ekonomija Srednje poljoprivredne škole, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, Separacija i betonjerka, stadion FK Kopaonik…

 

Preko mosta samo uz veliki rizik
 

– Deca ne mogu u školu, srednjoškolci na praksu, studenti na predavanja, radnici na posao, bolesni ne mogu u bolnicu… Umesto da do Leška prepešače 300 metara, žitelji s druge strane Ibra sada, da bi kolima došli do bolesnika, moraju da voze preko šuma i livada i po 20 kilometara. U velikoj smo nevolji, ne znamo koliko dugo će naše muke potrajati, pogotovo što i u opštini Leposavić, gde mnogo toga još ne funkcioniše, niko ne može da nam kaže kad će početi sanacija – ističe Stefanović.

Za privremenu sanaciju mosta koja bi omogućila bezbedan prolazak pešaka i manjih putničkih i teretnih vozila potrebno je 11 miliona dinara, a za izgradnju novog mosta ogromnih 100 miliona dinara. Zahtev za pomoć upućen je Beogradu. Meštani Leška i odsečenih sela strahuju da će čekati kao žitelji koji gravitiraju mostu u Kutinju kod Leposavića. Dodatni razlog za strah jeste i udaljavanje Srbije od Srba sa severa i njihovo guranje u nezavisno Kosovo. 

 

Zoran vozi preko njiva

– Ljudi dolaze do mosta kolima, a onda na svoj rizik prelaze pešice i sa druge strane ih preuzima taksi. Neki su se udružili, pa jedno vozilo ostavljaju sa jedne, a drugo sa druge strane mosta. Nevolja je kad treba prevesti bolesnika ili neki teret – kaže taksista Zoran Komljenović, koji često mora da vozi obilaznicama preko njiva. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here