Ibrina životna priča: Od nosača kreveta do fudbalskog čarobnjaka

0

Bez dlake na jeziku: Zlatan Ibrahimović 

 

Kako je sin bosanskog domara i hrvatske čistačice, razvedenih od svoje druge godine, stigao do toga da bude kralj Švedske?

 

To je, između ostalog, novinar engleskog "Gardijana" pitao Zlatana Ibrahimovića tokom opširnog intervjua koji su imali i, bilo je sasvim očekivano, dobio jak odgovor.

 

"Zanima vas kako je propalica iz Rosengarda stigla čak do ovde, gde sam sada?", uzvratio je Ibrahimović pitanjem.

 

"Voleo bih da igram sa Runijem, on je gladan pobeda"

Ibrahimović je otkrio i s kim bi voleo da igra…

"Sviđa mi se Vejn Runi. Iz mog ugla, on ima tu glad u sebi, glad za pobedom. Mislim da je dobar za tim… Ostali? Ne mogu da sudim, jer ih ne znam", objašnjava Ibra.

"Niko nije verovao da mogu. Svi su me ponižavali, nazivali pogrdnim imenima. Mislili su da ću propasti jer imam dugačak jezik… Mislili su da je vizija koju je imao ovaj čovek ovde, potpuno luda. To se nije dogodilo i neće se dogoditi. Mada, događalo se da u snu sanjam kako propadam. I evo me ovde, gde sam trenutno", ispričao je i dodao.

 

"Hajde da se vratimo 15 godina unazad. Sve što sam tada video u svojoj glavi se dogodilo", rekao je Ibrahimović pričajući na svoj 33. rođendan.

 

"A, oni koji su me psovali? Oni sada jedu svoje reči. To je moj najdraži trofej".

 

Ibrahimović je kapiten reprezentacije Švedske, ima više od 100 nastupa, rekorder je po broju postignutih golova, igrao je za najveće evropske klubove, zaradio milione, stekao status kultne figure u svetu fudbala, a nekada je bio, kako je ispričao, samo mali nosonja sa govornom manom.

 

Novinaru se, iz svega što je čuo, učinilo da dokazivanje pred sobom i drugima i dalje jače utiče na Ibrinu želju i motivaciju, od osvajanja titula.

 

"Da, da… U pravu si", potvrdio je bez trunke dvoumljenja.

 

Posle svih tih trofeja u Holandiji, Italiji, Španiji i Francuskoj? A, to znate, svuda je bio šampion igrajući za Ajaks, Juventus, Inter, Barselonu, Milan i Pari Sen Žermen. Zapravo, Ibrahimović samo dva puta NIJE bio šampion zemlje u poslednjih 13 sezona!

 

"Dokazivanje. To je moja glad. Ako bih se odrekao toga, počeo bih da se opuštam previše i izgubio bih to nešto što me pokreće, a onda bi bilo najbolje da prestanem da igram fudbal…"

 

Od nosača kreveta do vrhunskog fudbalera
 

Otac Šefik, radio je više poslova kako bi sinu omogućio da trenira. Ibrahimović je ispričao jednu anegdotu iz detinjstva…

 

"Venger priča koješta"

Prisetio se i scene od pre 13 godina kada je odbio ideju Arsena Vengera da dođe na probu u Arsenal.
"Danas, Venger kaže da se nismo dobro razumeli onda… Ali, ja ne volim kada neko traži od mene da se dokazujem. Znam da sam dovoljno dobar. Ne moram da to i dokazujem. Ili znaš ili ne znaš ko sam. Sećam se da sam bio u Vengerovoj kancelariji i odmah mi je bilo jasno da je on šef. To je bio Venger! Ali, ne bih rekao da sam bio blizu da potpišem, jer sam potpisao za Ajaks već narednog dana".

"Bilo je trenutaka kada smo imali malo novca, ali je Šefik uspeo da skupi dovoljno da mi kupi krevet u Ikei. Međutim, nije mu ostalo novca da plati isporuku, pa smo otišli u fabriku i nosili krevet zajedno na rukama, između nas. Fantastične stvari smo radili… Provodio sam vreme i sa majkom, ali sam zapravo živeo s ocem. Jednom mi je dao celu platu u ruke, kako bih mogao da otputujem sa ekipom na pripreme. Nije imao da plati stanarinu, potom, ali je uradio to".

 

Barselonu u kojoj je proveo jednu sezonu, zbog svađe sa Pepom Gvardiolom, nazvao je najboljim timom sveta svih vremena.

 

"To je najbolji tim u istoriji. Taj fudbal je bio divan. Kada sam se pripremao za utakmicu, znao sam da ćemo pobediti i pre nego što je počela. Samo se okreneš oko sebe i vidiš ih sve na istom mestu, Mesi, Inijesta, Ćavi, Pujol, Pike, Alveš, Buskets… Neverovatno! To je bio fudbal s druge planete i voleo sam da ga igram. Tehnički perfektan", rekao je, iako je tu ekipu u biografiji uporedio sa učiteljem (Gvardiolom) i poslušnim učenicima.

 

Iz vremena kada je igrao za Barsu
 

Ibra ne poriče da mu za potpunu karijeru treba i Liga šampiona.

"Imam 23 titule, ali nedostaje mi Liga šampiona. Trudimo se u Pari Sen Žermenu da je osvojimo, ali i ako ne uspemo, imam 23 razloga da budem zadovoljan. S obzirom na to odakle potičem, ovo je neverovatno. Bila je to sjajna avantura".

On je konstatovao da bi kraj mogao da bude kada sa Švedskom stigne na EURO 2016. Novinara je zanimalo – šta posle?

"Moraću da pronađem put… Hajde da sačekamo i vidimo. Ali, znate me, ja uvek nađem put", završio je sa osmehom na kraju intervjua za "Gardijan".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here