Youtube/Mr Alex Karidis, Cosmetic Surgeon
Foto: Ilustracija

Iako bi mnogi rekli da su ukusi različiti i da se lepota nalazi u oku posmatrača, ne može se osporiti činjenica da na estetski doživljaj u velikoj meri utiče i niz društvenih faktora povezanih sa epohom u kojoj živimo. To što je društveno prihvatljivo kao lepo umnogome utiče na građenje ukusa. Ukoliko pratimo istoriju, jasno je da je doživljaj lepote menjao oblike, pa se tako u antičkoj Grčkoj lepom ženom smatrala žena svetlije puti, svetle, duge talasaste kose, širih ramena, punije građe, dok su se u Egiptu više cenili tamna i ravna kosa, uska ramena i vitak struk.

Dvadesete godine 20. veka su donele modnu revoluciju, pa sve što je bilo lepo, recimo u viktorijansko doba, prestaje da bude lepo. Struk se više ne steže, nego se teži kompletnoj dečačkoj figuri. Da bi postigle efekat malih kukova i malih grudi, žene su se stezale elastičnim zavojima. Duga bujna kosa je zamenjena kratkom bob frizurom.

A danas živimo u eri predimenzionirane lepote, gde su ogromne usne, grudi, zadnjica, jagodice u trendu. Ekspanzija plastične hirurgije dovela je do ovih trendova, kada je sve moguće i kada granice i mera gotovo da ne postoje. Mediji svakodnevno plasiraju sadržaje u kojima se najviše pažnje posvećuje ženama upravo doteranim estetskim zahvatima preko svake granice, čime se stvara armija mladih devojaka koje kroz takvu estetiku vide put ka uspehu.

Silikonske grudi i usne su nekada bile uglavnom rezervisane samo za estradu, a danas je veštačka lepota stigla i u gradski prevoz, učionice, ministarske fotelje i gotovo zaposela sve sfere društva. Cene koje više nisu nezamislive, dodatno su pogurale pre svega lepši, ali i jači pol u operacione sale. Sve je veći broj hirurških intervencija plaćenih kao rođendanski poklon za punoletstva.

Opasnosti koje estetske operacije nose su brojne, a mnoge dame za rizike ne haju i uprkos komplikacijama odlaze pod nož. Pevačica Indi nedavno se našla u životnoj opasnosti zbog komplikacija koje je donela operacija smanjivanja želuca, čime je želela da postigne idealnu liniju. Ona je šokirala javnost kada je nakon svega izjavila da ponovo planira da ide pod nož, jer i dalje nije zadovoljna izgledom, već želi da napravi idealnu zadnjicu.

Kako mnogi psiholozi objašnjavaju, retko koja dama se zaustavlja na jednoj hirurškoj intervenciji. Svaka ima isti cilj: želi time da postane privlačnija, atraktivnija i samouverenija. Međutim, kada nakon intervencije shvate su i dalje ista osoba, a da nesigurnosti ne mogu nestati magičnim štapićem, podvrgavaju se novim procedurama kojima žele da ostvare cilj i obezbede prihvaćenost u društvu poremećenih vrednosti.

Plastična hirurgija je postala unosan biznis. Sjajna zarada je jednom broju hirurga izbrisala moralna načela koja bi kao lekari trebalo da imaju, pa vođeni novcem kao motivom pristaju da izvrše i previše rizične zahvate po zahtevu pacijenata. Time kaljaju i ugled onih poštenih hirurga i cele medicinske profesije.

Manekenke sa celulitom

Suprotno nametnutim idealima lepote koje diktira savremeni svet, određeni broj kompanija koje se bave modom širom sveta odlučio je da se usprotivi takvom diktatu i odbaci sisteme vrednosti koji vladaju. Umesto mršavih manekenki koje se uklapaju u savršene dimenzije 90x60x90, pojedini brendovi u poslednje vreme biraju “obične” žene, sa viškom ili manjkom kilograma, sa strijama, celulitom, osunčanom ili neosunčanom kožom, sa svim savršenostima i nesavršenostima koje realan život nosi. Kozmetički brend Dove, modni brendovi Lindex i H&M, i mnogi drugi u svojim kampanjama prikazuju sve one žene koje srećemo na ulici svakog dana i žele da poruče da ne pristaju na diktaturu mršave veštačke lepote koja se nameće.

Zavisnost od skalpela

Poznati nekad znaju da preteraju u praćenju trendova i želji da što duže ostanu mladi. Neki od njih otišli su u ozbiljne ekstreme i potpuno uništili svoj izgled plastičnim operacijama. Jedna od njih je Donatela Versaće, koja je izvršila toliko operacija da je potpuno neprepoznatljiva.

Kajetana Fic-Džejms Stjuart više puta je izjavila tokom života da je na plastične operacija potrošila čitavo bogatstvo. Vojvotkinja od Albe, Kajetana bila je jedna od najbogatijih žena u Španiji i njena estetska hirurgija nije joj doprinela ništa dobro. Navodno, njena prirodna lepota u mladosti toliko je zasenila slikara Pabla Pikasa, da je želeo da od nje učini svojom muzom. A onda je krenula da ide pod nož, a u više intervjua je izjavila da je želela da liči na svoju ćerku. Još jedan koji je poznat širom sveta po svojoj zavisnosti do estetske hirurgije jeste Majkl Džekson. Pretpostavlja se da je pod nož otišao više od 100 puta. Majka čuvene holivudske zvezde Silvestera Stalonea, Džeki Stalone bila je zavisnik o estetskoj hirurgiji i izjavila je da žali što je prošla kroz plastične operacije tokom svog života. U jednom intervjuu je izjavila da se oseća naduveno.

Sutra – Ideal lepote 21. veka (2): Kopije šetaju gradovima