Pixabay.com

Uvek su ljudi izloženiji očima javnosti bili oni koji diktiraju trend kada je u pitanju lepota.

Kako objašnjava za “Vesti” psiholog Milana Kovačević, to nije neobična pojava, ali je problem nastao zato što je težnja idealima postala ekstremnija nego ikada.

– Ako se osvrnemo u istoriju, setićemo se da su uvek postojali takozvani trendseteri. Kroz vekove se ideal lepote menjao. Setimo se da su frizuru princeze Lejdi Dajane nosile mnoge žene, pa imamo Sindi Kraford i njen poznati mladež iznad usne. Žene su crtale tačkicu da bi se približile tadašnjem “idealu” lepote. Ono što je problematika današnjice je što taj ideal uključuje promenu ličnog opisa, ne samo promenu frizure ili docrtane tačkice iznad usne. Rastući trend plastičnih operacija ne opada. Pojava društvenih mreža kao i laka dostupnost informacija donela je upravo stanje koje imamo danas. Adolescentske godine same po sebi su osetljive i prolaze kroz razne faze. Nažalost, laka su meta za manipulaciju. Mislim da bi kao pojedinci trebalo da preduzmemo veću odgovornost. Podizanje svesti o važnosti lepote koja isključuje savršene crte lica i obline, uloga je svakog od nas. Naučiti kako da se dobro osećamo u sopstvenoj koži nije lak zadatak, ali je i te kako ostvarljiv – kaže za “Vesti” Kovačevićeva.

Kako objašnjava, mlade devojke su najpodložnije uticajima, pa se tome treba najviše posvetiti pažnja.

– Primarna porodica nam stvara bazu naših sistema vrednosti. Kasnije, kroz odrastanje društvo stvara određeni uticaj i nadograđuje taj sistem. Jedna od naših bazičnih potreba, je potreba za prihvatanjem. Nije čudno što se deca iz škole vraćaju sa raznim idejama poput “želim bolji telefon” ili “ta markirana stvar mi bolje stoji” . Uloga primarne porodice je da nauči dete sistemu vrednosti koji nosi u sebi, ne na sebi. Unutrašnja vrednost je ono što imamo uvek čak i kada se spolja čini da nemamo ništa. Svi smo mi manje ili više podložni raznim uticajima. Nažalost, mlade devojke osećaj unutrašnje nesigurnosti povezuju sa spoljašnjom lepotom – objašnjava sagovornica.

Dodaje da ideali koje diktiraju trenutni trendovi, mogu dovesti i do ozbiljnih problema.

– Opet se vraćamo na potrebu za prihvatanjem. Stavljanje lične vrednosti u tuđe ruke može biti veoma opasno. Ukoliko sopstvenu ličnost percipiramo samo kroz filter i lajk, možemo upasti u zamke koje često vode do anksioznosti i depresije. Svaki estetski zahvat mogao bi biti alarm da nešto unutar nas “vrišti” za pomoć – kaže Kovačevićeva.

Put samospoznaje

Ističe da brz život koji vodimo nameće i brze promene.

– Međutim koju cenu plaćamo kada se “provlačimo” kroz život? Brze promene brzo i prođu. Psihoterapeutski rad iziskuje vreme i posvećnost. Prihvatanje odgovornosti, istine, suočavanje sa ličnim nedostacima, osvešćivanje nesvesnih obrazaca, razočaranja… taj proces traje zauvek. Promena je stalna pojava. U redu je da promenimo frizuru, u redu je da povećamo grudi, nadogradimo nokte… uglavnom se opravdanje krije u reči “samopouzdanje”. Međutim, samopouzdanje predstavlja nešto drugo. Uzdati se u sebe. Bez obzira na sve. To je ideja samopouzdanja. Zapitajmo se, da li se uzdamo u sebe ili u druge da će napraviti bolju verziju nas samih – zaključuje naša sagovornica.