EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Gabrijel Eskobar

U intervjuu za albanski servis Glasa Amerike Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara zadužen za južnu i centralnu Evropu najavio je da će uskoro doputovati na zapadni Balkan sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU u dijalogu Beograda i Prištine, da signalizira američku podršku dijalogu i posvećenost funkcionisanju dijaloga.

– To je dijalog u kojem posreduje EU, ali SAD ga snažno podržavaju i nadaju se napretku. Moram da istaknem da u tom smislu ovo pitanje Srbije i KIM nije značajno samo za SAD i za Evropu, već i za naše partnere u regionu – rekao je Eskobar i dao primer Albanije rekavši da je ta zemlja bila veoma korisna za dijalog Beograda i Prištine.

On je ocenio da zvanična Tirana konstruktivno razgovara sa obe strane i u potpunosti podržava napore da se uspostavi stabilan odnos na relaciji Beograd – Priština.

Eskobar je potvrdio da će SAD biti veoma angažovane, ali ne samo na rešavanju pitanja KIM, već i u celom regionu i to ne samo u sferi politike već i ekonomskog razvoja, posebno u Albaniji, Srbiji, KIM i Crnoj Gori.

Američki diplomata je naglasio da je neophodno usredsrediti se na etničko pomirenje, regionalnu ekonomsku integraciju, evropske standarde i stvaranje mogućnosti unutar Zapadnog Balkana iz kojih će svi imati koristi.

– Mislim da je upravo vlada Albanije ovo započela inicijativom Otvorenog Balkana, što smatramo da je pozitivan razvoj u regionu, tako da vidim svetlu budućnost. Želimo da budemo deo ovog procesa i znam da i Evropska unija ima isti stav – rekao je Eskobar.

Na pitanje može li inicijativa Otvoreni Balkan biti efikasna bez učešća svih zemalja u regionu, Eskobar je odgovorio odrečno.

– Ne može. Ovo su uslovi pod kojima podržavamo Otvoreni Balkan: prvo, da ispunimo berlinske standarde koje je postavila EU i drugo da ovaj projekat bude otvoren za sve zemlje jer ne može praktično da funkcioniše bez svih zemalja. Cevovodi i autoputevi se ne mogu prekinuti. Ne možete imati zonu slobodne trgovine ako morate da stanete negde na pola puta i u kamionu čekate u redu po pet sati – naveo je Ekobar.

On je pojasnio da zona slobodne trgovine znači da je potrebno imati institucije koje mogu efikasno da upravljaju robom i novcem.

– Dakle, radi se o dva uslova: otvorenost za sve uz odgovarajuće standarde i institucije. To su uslovi naše podrške tom projektu – poručio je Esakobar.

3 COMMENTS

  1. Sve to zvuci racionalno ali Kosovo nije medjunarodno priznata drzava posto nije clan Ujedinjenih nacija niti je clan vecina medjunarodnih organizacija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here