EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je važno da država obezbedi nisku cenu gasa, jer se niskom cenom gasa i struje privlače strani investitori.

Vučić je izjavio da je država samo ove godine za lečenje retkih bolesti kod dece izdvojila čak 1,950 milijardi evra, što je, kaže, neuporedivo više nego pre 10 godina.

Vučić je rekao da traju pripreme za razgovore u Moskvi, a da od gasa zavisi da li ćemo imati struje.

– Rekao sam da idem u Moskvu i vraćam se, kao što kaže naš narod ili kao pukovnik ili kao pokojnik – kaže Vučić.

– Mi ćemo sada da tražimo kod predsednika Rusije Vladimira Putina da nam odobri desetogodišnje količine gasa. Imamo ugovor do Nove godine, ali nam i sada treba intervencija da obezbedimo dovoljne količine. Trošimo rezerve iz Banatskog dvora, treba nam proširenje – rekao je Vučić i najavio da će od Mađarske tražiti da nam odobri korišćenje njihovih skladišta za gas da bi mogli da ga povlačimo kad god nam treba.

Prema njegovim rečima, trenutnu situaciju sa gasom otežavaju nemačke vlasti, koje odbijaju da propuste ćerki firmi protok gasa, zbog čega je cena gasa u toku popodneva skočila sa 970 na 1.100 dolara po kubnom metru.

– To je pitanje za celu našu zemlju jer nam od toga zavisi dolazak investitora, da li ćemo imati struju i rezerve. Struja nam je skočila na oko 250 evra po megabat satu, dakle 4 do 5 puta više. Nema te zemlje koja to može da izdrži. Zašto se borim za nižu cenu, ne nego treba da se borim za višu cenu, da narod grca – rekao je Vučić.

On je kazao i da nije zadovoljan količinama rezervi brašna i da je pitao ministre zašto nisu reagovali.

– Pogledao sam naše rezerve i video sam da nam nedostaje nafte, ali da imamo dovoljno lekova, medicinske opreme, imamo brašna, šećera, kukuruza u robnim rezervama – rekao je Vučić i dodao da će funkcija čelnika Robnih rezervi ubuduće biti jedna od najvažnijih.

Kako je objasnio rezerve nafte ne mogu da se drže na 14 dana već moraju da budu na tri i više meseca.

– Moramo da imamo određene količine roba. Mora da bude više robe da možemo da intervenišemo, zlato smo podigli na 37,5 tona. Jorgovanka je to dobro uradila, pa smo vratili zlato u zemlju, koje vredi 2 milijarde. Naši rudari su poslali slike zlatnih žila u Timočkom regionu. Za Bor smo našli najbolje rešenje sa kineskim partnerom i spasili zemlju, kao i za druge fabrike, Mnogo sam srećan zbog svega što smo radili – rekao je on.

Dodao i da dolazi do poremećaja svega, ali da će zahvaljujući politici inflacija u Srbiji do kraja godine biti oko 3 do 3,2 odsto maksimum, dok će u nekim evropskim zemljama biti oko 5.

Istakao je i da mu je predsednica EK Ursula fon der Lajen nedavno u Glazgovu rekla da će nuklearne energije i gas biti priznati kao čista energija.

Podsetio je da se na rekonstrukciju i izgradnju KCS u Beogradu čekalo decenijama, da je Niš još pre nekoliko godina dobio novi, moderan Klinički centar, da se izvode radovi u KC Vojvodine, a uskoro kreću i u Kragujevcu.

Dodao je da je država mnogo novca izdvojila i za obnovu opštih bolnica, od Smederevske Palanke, Pirota, Vranja, Kikinde, Loznice, Aranđelovca… a za svaku je potrebno između 25 i 35 miliona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here