EPA/FILIP SINGER
Premijer Albanije Edi Rama

U atmosferi snažnih napetosti u albanskom društvu, koje bi mogle da eskaliraju čak u građanski rat, nema uslova za održavanje fer, poštenih i transparentnih lokalnih izbora, smatraju analitičari Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), sa sedištem u Ljubljani.

U analizi se ukazuje da bi zbog toga bilo opasno i kontraproduktivno održati lokalne izbore, koji su zakazani za 30. jun, koje je, međutim, predsednik Albanije Iljir Meta odlžio za 13. oktobar.

Analitičari, naime, smatraju da je potreban konsenzualni dogovor aktualnog premijera i predsednika Socijalističke stranke (PS) Edija Rame i predsednika opozicione Demokratske stranke (PD) Ljuljzima Baše, da izbore treba pomeriti i održati ih zajedno sa prevremenim parlamentarnim izborima kada se za to ispune uslovi.

Smatraju da je pri postizanju tog dogovora vlasti i opozicije potrebno snažnije posredovanjem EU i prvenstveno SAD.

Inače, albanska opozicija već od februara ove godine bojkotuje rad albanskog parlamenta, jer, kako se navodi, ne želi da bude “demokratska fasada kriminalno-korumpiranom režimu” i zahteva da premijer Rama podnese ostavku, kao i da lokalni izbori budu održani zajedno sa prevremenim parlamentarnim izborima.

IFIMES u analizi opširno podseća da je na parlamentarnim izborima održanim 25. juna 2017. izborni pobednik bila Ramina Socijalistička partija, ali da su na te izbore i sam izborni proces iznete brojne primedbe.

Analitičari IFIMES-a i posmatrači smatraju da su ti izbori bili nepošteni i neregularni, da su obilovali brojnim nepravilnostima i da, kako kažu, postoje brojni dokazi o vezi kriminalaca, koji su “prljavim” novcem pomogli Rami i njegovoj stranci da ‘kupi’ izbornu pobedu.

“Korupcija je u Albaniji postala način života”, ukazuje se u analizi i podseća da je Rama u početku svog prvog premijerskog mandata mnogo obećavao i bio viđen kao nova nada na Zapadnom Balkanu, ali se ubrzo, kažu, pokazalo da je on umesto lidera u demokratskim procesima i reformama, postao “lider u kriminalu i korupciji”.

Taj početni zanos se izgubio i Rama se sve više dovodi u vezu sa “kanabizacijom Albanije” i cvetanjem organiziranog kriminala i narko biznisa, piše IFIMES, napominjući da Rama skreće pažnju javnosti sa tih tema okretanjem ka nacionalizmu i nacionalističkoj retorici.

“Znatan deo obradivih površina nalazi se pod kanabisom, a taj posao je u rukama političko-kriminalnih struktura. Albanija je za vreme premijerskog mandata Edija Rame postala kriminalno utočište za kriminalce iz Evrope, Azije, Severne i Južne Amerike. Olakšavajuća okolnost za kriminalne strukture je bezvizni režim, kojeg Albanija ima sa državama članicama EU što kriminalcima omogućava slobodno kretanje i poslovanje te enormne zarade u trgovini narkoticima i trgovini ljudima”, ističu analitičari.

Podseća se da je između 2014. i 2017. godine, Albanija postala glavna zemlja proizvođač i trgovac kanabisom u Evropi, što su potvrdili Europol, američki Stejt Department i Ujedinjene nacije (UN).

Iz svih navedenih razloga, ukazuje IFIMES, u napetoj atmosferi u Albaniji, koja zaostaje u procesima približavanja EU, ostaje otvoreno pitanje dodele datuma za početak pregovora sa Unijom.

“Prvenstveno je važno normalizovati političku scenu i relaksirati odnose unutar države. Redovni masovni protesti na kojima učestvuje i po 200.000 građana jasan su znak nepoverenja vladi Edija Rame odnosno da je izgubio podršku među građanima”, ističe IFIMES i ukazuje da su vladavina prava i (ne)delovanje pravne države “rak rana” albanske države.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here