EPA
Podržao rusku intervenciju: Radovan Karadžić

Mediji u regionu, a prvo prosrpski portal iz Crne Gore IN4S preneo je pod oznakom ekskluzivno informaciju da će Rusija usloviti oslobađanje zarobljenih NATO oficira puštanjem na slobodu prvog predsednika RS Radovana Karadžića i komandanta Glavnog štaba VRS, generala Ratka Mladića. Pod naslovom “Mladić i Karadžić uskoro u Rusiji”, portal IN4S navodi da “zapadni zvaničnici vode pregovore s Rusima o razmeni ratnih zarobljenika i stranih plaćenika za Srbe koji su utamničeni u evropskim zatvorima”. Neimenovani izvor ovog portala navodi da “jedna strana insistira na principu razmene “svi za sve” kada je reč o razmeni stranih plaćenika koji se bore za kijevski režim, ali i ukrajinskih za ruske zarobljenike. S druge strane, navodi taj izvor, Rusija traži da se iz evropskih zatvora oslobode haški zatvorenici u zamenu za američke, kanadske, britanske oficire i hrvatske dobrovoljce koje je zarobila vojska Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Rogozinov mamac

Cela priča, ma koliko delovala neuverljivo, utemeljena je u nedavnoj objavi na Tviteru direktora Roskosmosa Dimitrija Rogozina, koji je naveo “da se nada brzom izlasku iz zatvora njegovih prijatelja Karadžića i Mladića”. On je naveo da se “nada da će se uspeti da Karadžić i Mladić budu izvučeni iz haških tamnica, gde već dugi niz godina pokušavaju da ih osude za tuđe zločine, koje su inspirisale SAD i njihovi pomagači”.

Generalov sin Darko Mladić kaže da su mu slično pitanje nedavno postavili i novinari ruskih državnih medija, ali da o tajnom o planu o razmeni njegovog oca i Radovana Karadžića ništa ne zna.

Sve za miran rasplet

– Podržavam svako rešenje, koje vodi mirnom raspletu situacije i deeskalaciji, i ako tome doprinosi ova razmena, naravno da je podržavam”, istakao je Darko Mladić za IN4S.

Branko Lukić, glavni advokat generala Mladića ipak je mnogo određeniji.

– Daj bože da je tako. Voleo bih da je to istina, ali ne verujem. Reč o “novinarskoj bombi” koja ipak nije utemeljena u stvarnosti. Moskva nije želela da razmeni Viktora Medvedčuka koji im vodi najjaču prorusku partiju u Ukrajini, a sada bi da trguju s Ratkom i Radovanom. Plašim se da je reč o provokaciji da bi neko pokazao kako se Mladić i Karadžić nisu borili za srpski, već za ruski narod – ističe Lukić.

Amerika neće poniženje

Dugogodišnji jugoslovenski diplomata i ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović smatra da je nerealno očekivati da bi do ovakve razmene zaista moglo da dođe.

– Činjenica je da su Rusi zarobili određeni broj oficira i vojnika iz SAD, Kanade, Velike Britanije i drugih zemalja NATO, pa je sada očigledno poslata poruka da niko nije zaboravio da je upravo ova alijansa pre 30 godina započela prvi rat na tlu Evrope razbijajući SFRJ, suverenu državu i osnivača UN. Svima je jasno da su Srbija i Rusija strateški partneri i na ovaj način je poslata poruka da Rusi nisu zaboravili ko je kriv za krvavi rat u Jugoslaviji, ko je pomagao separatizam, ko je proizveo milione izbeglica i dozvolio nasilno crtanje novih granica posle Drugog svetskog rata čime su prekršeni ne samo Povelja UN već i svetski sistem bezednosti – ističe Jovanović.

On je skeptičan i o mogućnosti da Moskva prihvati puštanje na slobodu NATO oficira i plaćenika pod uslovom da general Ratko Mladić i Radovan Karadžić budu prebačeni u Rusiju iz medicinskih razloga. Ovo su Srbija, ali i Ruska Federacija nekoliko puta tražile, ali je odbijeno.

– Plašim se da je to opcija koju Zapad, sve i da hoće, ne sme da prihvati. Pre svega za SAD i Veliku Britaniju bilo bi ogromno poniženje da sada prihvate nešto što su decidno odbili. Kada bi to učinili, oni bi priznali svoju krivicu i ugrozili čitav sistem kojim su se do sada rukovodili u međunarodnim odnosima. Nemačka do danas ne želi da prizna da je ona potpalila građanski rat u Jugoslaviji, da su zapadne zemlje učinile sve da razbiju suverenu zemlju i da su to pravdali tako što su osnovali ad hok Haški tribunal. Na kraju, oni bi time priznali da zaista jesu najveći manipulatori u istoriji ljudske civilizacije – zaključuje Živadin Jovanović.

Tajna politika

Jovanović ističe da se informacije ovog formata nikada javno ne objavljuju i da su uvek predmet tajne diplomatije.

– U slučaju da je Rusija zaista započela ovu vrstu pregovora uveren sam da bi o tome prethodno obavestili i srpsku stranu. U ovim i mnogim drugim pitanjima, uvek je diplomatija ta koja dogovara i rešava svaku nedoumicu, a nemam dileme da bi Rusija, da je ovo zaista tačno, o tome na vreme obavestila vlasti u Beogradu – ističe Jovanović.

Zver dali za “ozbiljne ljude”

Da se tajne razmene ipak obavljaju pokazao je i slučaj Julije Pajevske, zvane Tajra, pripadnice nacističkog puka Azov u Marijupolju. Ona je ubila supružnike i otela njihovu decu, a predstavila se kao izbeglica i majka tih mališana kada je pokušala da se izvuče iz grada. Međutim, iako je zapretila deci da će ih pobiti ona su je odala, pa je uhapšena. U Donjecku nije ukinuta smrtna kazna, pa je Pajevskoj pretilo kratko suđenje, ali su pre nekoliko dana objavljene njene fotografije iz Kijeva. Tamošnje vojne vlasti saopštile su da je ona razmenjena i to još pre nekoliko sedmica.

Uprkos ogorčenju naroda, zamenik ministra informacija Donjecke Narodne Republike Danil Bezsonov potom je potvrdio informaciju.

– Mnogi veruju da je reč o lažnoj informaciji, ali to je tačno. Ta nacistička gadura razmenjena je za veoma ozbiljne ljude – naveo je Bezsonov, ali nije otkrio detalje.

Rusi stranim plaćenicima ne priznaju status ratnih zarobljenika. Tako su adut u njihovim rukama i dvojica britanskih plaćenika koje je sud u Donjecku već osudio na smrt i njima uskoro ističe rok za žalbu. Ista sudbina preti i trećem Britancu, kao i trojici Amerikanaca uhvaćenih kod Harkova i Hersona.

Posebna misterija su NATO oficiri za koje se tvrdilo da su opkoljeni s nacistima u Azovstalju: bivši kanadski načelnik generalštaba, dvojica američkih generala i britanski, nemački i francuski ratni oficiri i vojni instruktori i savetnici. Nakon predaje nacista, njihovo zarobljavanje nije potvrđeno niti demantovano.

Istrebljenje plaćenika na frontu

Prema informaciji Ministarstvo odbrane Rusije od početku rata u Ukrajinu je stiglo ukupno 8.866 stranih plaćenika iz Evrope, 1.267 iz Amerike, 671 iz Azije, 147 iz Afrike i pet iz Australije i Okeanije. Mnogi su poginuli ili otišli kući, pa se zaključno sa 17. junom u ukrajinskoj vojsci i dalje bori oko tri hiljade državljana drugih zemalja.

– Najviše dobrovoljaca njih 1.831 stiglo je iz Poljske i na ratištu ih je do sada poginulo 378.

– Iz Rumunije je došlo 504 plaćenika, a petina je ubijena.

– Čak 422 dobrovoljca došla su iz Velike Britanije, a 102 njih do sada je poginulo.

– 601 plaćenik (162 ubijena), iz SAD njih 530 (214 poginula), a “pasa rata” ima i iz Kolumbije, Bolivije, Venecuela i Čilea.

– Kada je reč o prostoru Balkana najviše plaćenika je stiglo iz Hrvatske – 204. Do sada ih je ubijeno 51, a na frontu ih je još 79. Sledi BiH iz koje je stiglo 167 vojnika, 46 ih je ubijeno, a 70 su i dalje u Ukrajini. Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, sa Kosova je došlo 156 plaćenika, a u Ukrajini je i dalje njih 35.

– Interesantno je da je iz Albanije došlo njih 150. Do sada ih je ubijeno 40, a na frontu je njih 68. Iz Severne Makedonije je u Ukrajinu došlo je 79 vojnika, uglavnom Albanaca, ubijeno ih je 19, a i dalje su tamo njih 39.