Olimpijske igre u Parizu 2024. godine održaće se prema rasporedu bez obzira na sudbinu ovogodišnjih letnih igara u Tokiju, objavio je danas Francuski organizacioni odbor.

Prošle sedmice Japan i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštili su da će se Olimpijske igre održati ove godine, demantujući pisanje britanskih medija da je japanska vlada zaključila da će Igre morati da budu otkazane.

– Od početka ove krize svet sporta se prilagođavao. Naravno, organizatori Olimpijskih igara u Tokiju će organizovati Igre samo ako to uslovi budu dozvoli. Radili su na različitim rešenjima kako bi se prilagodili ovom sanitarnom kontekstu, sa ili bez ventilatora, postavljanjem testova i sastavom ”balona”. Sve je zamišljeno kako bi se ove Igre mogle održati uz vrlo visok nivo zdravstvene sigurnost – rekao je šef OI Pariz Toni Estonge za francuski dnevnik “Le Monde – prenosi Hina.

Dok je Japan početkom ovog meseca proglasio vanredno stanje nakon rekordnog broja slučajeva zaraze korona virusom Britanac Metju Pinsent, osvajač četiri zlatne olimpijske medalje u veslanju, zatražio je da se Igre u Tokiju, već odložene za godinu dana, održe 2024. godine.

Estonge ističe da Olimpijske igre u Parizu neće biti premeštene.

– Ako se oslanjam na razgovore sa MOK-om, nemam utisak da će doći do novog odlaganja. Poslednjih godinu dana odlaganje nije uticalo na nas. Naše Igre će dobro proći 2024. godine, što god da se dogodi u Tokiju. Nadam se, kao i mnogi, da će se ove igre održati jer će stvoriti snažnu dinamiku – posebno ceremonijom primopredaje, ali Pariz 2024. nije povezan sa sudbinom Tokija – zaključio je Estonge.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here