Z. Vicelarević
Svi raspoloženi: Članovi Kola sa Ljubomirom Vujčinom

U Kulturno-humanitarnom društvu Kolo iz Frankfurta se ponovo vraća na stanje pre pandemije. Prošlog vikenda je postavljena nova koreografija prvom folklornom ansamblu, a saradnja sa Ljubomirom Vujčinom Milom, koreografom i sakupljačem srpskih narodnih igara iz Srbije i regiona, takođe se nastavlja.

– Zadovoljan sam da su nam deca ostala zajedno i da su nam došla nova deca i svi su oni raspoloženi za probe i nove folklorne korake. Neki mlađi igrači su u međuvremenu odrasli i pridružili se prvom ansamblu, a ima i nekih novih. Ansambli su ostali na nekom dobrom brojnom nivou, ali mora mnogo više da se radi jer je ova neželjena pauza ostavila veliku prazninu u igri – kaže nam Ljubomir Vujčin.

On precizira da sa izvođačkim ansamblom postavlja koreografiju “Srpske igre iz Kumanova”, a sa drugim ansamblom obnavlja koreografiju “Igre iz Dimitrovgrada”.

Na probi i novi igrači

– Sa KHD Kolo sarađujem već četiri godine, a prva koreografija koju smo zajedno postavili bila je “Vladičin Han”, zatim “Brusnik”, a neposredno pre korone “Lazarice iz Pčinje”. Saradnja je od početka na visokom nivou i jedva smo čekali da ponovo počnemo rad. Pandemija nas je sve unazadila u smislu druženja, nismo radili, ali smo bili u kontaktu preko društvenih mreža. Ipak je to nedovoljno jer su kontakt u sali i direktan prenos koraka igraču je nešto sasvim drugo i mnogo bolje.

Rajko Milojević i Nemanja Turkić, već iskusni folkloraši, među prvima su stigli na zakazanu postavku nove koreografije, a Rajko nam kaže:

– Imali smo predugu pauzu. Svima nam je ovo nedostajalo i jedva smo čekali da sve ovo prođe i da se ponovo okupimo, družimo, ponovo da zaigramo i da čuvamo i dalje našu tradiciju.

Željni nastupa: Nemanja Turkić i Rajko Milojević

Hoćemo pred publiku

Nemanja Turkić je takođe jedva dočekao ponovno okupljanje na probama, ali dodaje da im nedostaju i javni nastupi.

– Radujemo se svi što smo ponovo sa našim ansamblom. Nadamo se da će uskoro opet da bude folklorijada, da nastupamo pred publikom i da svi ponovo osetimo pravi duh našeg folklornog druženja – dodao je Nemanja.