A. Čukić - Vesti
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić

Iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić upozorio je da se zbog nekih političkih rešenja koja se pominju može dogoditi da srpski narod nestane sa Kosova, navodeći pri tome ideju razgraničenja.

Danas se suočavamo sa posebno velikim iskušenjem jer se određenim rešenjima koja se traže na političkom planu može desiti da naš narod potpuno ode sa ovog prostora, odnosno više nego ikad ranije u istoriji – rekao je arhimandrit Sava u intervjuu za televiziju Srpske pravoslavne crkve (SPC) Hram.

On istakao da je pitanje šta će takva rešenja značiti za svetinje SPC, jer kad se govori o “razgraničenju dva naroda” podrazumeva se da “tamo gde jedan živi nema drugoga, gde živi drugi nema prvog”. Iguman Sava je, međutim, istakao da su Srbi i Albanici “istorijski povezani na mnogo načina” i da su imali i hrišćanske veze u ranijem periodu, ali i danas.

– Ali danas u ideologiji koja preovladava na ovim prostorima postoji ogroman stepen netrpeljivosti i prema našem narodu i svetinjama, koje se vide kao opasnost za uspostavljanje jednog novog, kulturnog i političkog, identiteta – rekao je arhimandrit Sava.

Prema njegovim rečima, ono sa čim se srpski narod i Crkva danas suočavaju na Kosovu je nešto veoma specifično i “možda i mnogo opasnije” nego što se dešavalo u nekim ranijim istorijskim periodima.

– Zato smo mi kao Crkva, kao narod, kao sveštenstvo, monaštvo, sa našim episkopom, uputili jedan apel. Zbog takvih rešenja koja mogu imati dalekosežene i opasne posledice – rekao je iguman Visokih Dečana, podsećajući na apel koji su letos uputili predstavnici SPC.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here