Ikonama oplemenila svoj i život supruga

0

Zanimljiv je podatak da je ova talentovana umetnica za manje od dve godine živopisala 60 ikona. Na desetine domova, familija srpskih i ruskih pravoslavaca, poseduje njene ikone.

 

Na izložbi: Radmila Virc sa sveštenicima Simijonovićem i Petkovićem
 

 

Ona sa toliko ljubavi pristupa ikonopisanju da je sa svojim suprugom Herbertom, krštenim kao Luka Virc, svake nedelje prisutna u crkvi za vreme ikonopisanja po starom vizantijskom predanju, posti nezavisno da li je posni ili mrsni dan, te neguje svakodnevno molitveno pravilo i umnu molitvu.

Radmila je bila dugogodišnji član udruženja slikara "Uroš Predić". Ranije je uglavnom radila platna na ulju i skulpture. Od 2012. godine počela je da se bavi ikonografijom-ikonopisanjem. Umetnost crkvene ikonografije je oplemenila njen život i život njenog supruga.

– Ikone pored teološkog aspekta, ispoljavaju i duhovno stanje samog ikonopisca. Radmiline ikone su raznolike, po tematici, stilu, čak i po tehnici koja se u nekim primerima toliko razlikuje iz njenog prvog, početnog perioda u odnosu na novije ikone, da je teško poverovati da je jedna ruka sve ikone živopisala – kaže oduševljeno posetilac izložbe, sveštenik SPC u Cirihu dr Miroslav Simijonović i dodaje:

– Kao iskusni slikar Radmila je veoma brzo osetila lepotu tradicionalnog vizantijskog ikonopisa, a post, molitva i duhovna posvećenost svojoj crkvi jesu tajne njenoga uspeha – dodao je on.

– Zadovoljna sam odzivom posetilaca, a pored zemljaka, kao lepo iznenađenje, bilo je dosta Švajcaraca, prijatelja, komšija, koji su bili zainteresovani za umetnost pravoslavne ikonografije, što me je dodatno obradovalo – rekla je za "Vesti" Radmila Virc.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here