Z. Vicelarević
Uz majstore za skele rade i parohijani i otac Sima

U Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu u Frankfurtu nastavljeno je ikonopisanje. Prošle nedelje su postavljene skele koje dopiru do plafona. Skele su postavljali majstori iz firme K&B bau iz Milhajma.

Radove nadgleda, a i pomaže gde zatreba otac Simon Turkić, pa kaže:

– Naš vernik Svetozar Bojanić nam je stavio na raspolaganju skelu koja će da bude u hramu dok traju radovi na plafonu. U vreme službe i liturgija srednji deo skele ćemo sklanjati kako bi bilo mesta za naše vernike – kaže otac Simon.

On ističe da je ponosan jer njegovi zemljaci sa Kupresa montiraju skelu.

– Ovo je fizički najteži posao da se postavi skela, a poznato je da su Kuprešani jaki ljudi, tako da smo sigurni da će posao biti urađen kako treba. Tu su majstori Stanislav Glišić, Goran Mišić, Gojko Lugonja i Saša Pantelić.

Ikonopisac Rade Sarić je posle nekoliko meseci pauze ponovo na skeli u hramu, a kako će sve izgledati kada se ova faza završi, za “Vesti” kaže:

– Produžavamo oslikavanje hrama i montiramo skele za plafonski deo. Radiće se i bočne strane, onoliko koliko se stigne za naredna dva meseca. Plafon će biti u plavoj i zelenoj boji. Zeleni deo već postoji na delovima koji služe za amortizaciju zvuka, a plava je produžetak neba koje već postoji na zidovima živopisa. Ornamentima će biti oslikane grede koje presecaju plafonsku površinu – kaže nam Rade koji je do sada ikonopisao u više manastira, crkava i hramova.

Njegova dela, između ostalih, krase zidove manastira Rakovica i Grgeteg, kriptu Hrama Svetog Save u Beogradu i mnoge druge bogomolje.

Radovi na sve strane

Trenutno se u u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg radi na više frontova. Priprema se i rad na podu hrama koji će sam po sebi biti umetničko delo. Pod će biti nalik na na onaj u Crkvi cara Teodosija u Raveni. Biće i položene ploče tehnikom “otvorena knjiga” koja je rađena u Hilandaru.

U međuvremenu, jedna skela je okružila i stub zvonika. Nedavno nevreme oštetilo je bakarni krov zvonika pa je skela tamo dok se radovi ne završe. Glavni i najveći radovi u hramu tek predstoje kada stigne dozvola za nastavak preuređivanja crkvenog podruma u salu.

Dobrovoljni prilozi

Sve ovo što se radilo, što se trenutno radi i što još predstoji da se oko hrama radi, sve je zahvaljujući dobrovoljnim prilozima vernika. Svako ko želi da i dalje pomaže može to da učini direktno u hramu ili na crkveni račun.

Izvor:
Z. Vicelarervić - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here