Ikonostas u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg

0

Ikonostas je plaćen dobrovoljnim prilozima vernika
 

– Ikonostas je urađen u Kraljevu od prilepskog mermera. Radio ga je magistar vajarstva Milan Rakočević u tehnici Raške škole iz perioda Nemanjića na isti način kao što su rađeni ikonostasi u manastirima Žiča, Sopoćani i Studenica. Mislim da je ovo jedan od najlepših ukrasa kojima je grad Frankfurt obogaćen u poslednje vreme – kaže za "Vesti" protonamesnik Simon Turkić.

Radovi su trajali deset dana kako bi bila postavljena sva postolja i stubovi ikonostasa, a na ikonama se užurbano radi kako bi one što pre upotpunile kompletnu sliku velelepnog dela.

 

Luk iz Protata i stari Jermenski krst

– Ikone se rade u mozaiku po staroj vizantijskoj tehnici u srpsko-vizantijskom stilu, a prva ikona, Isusa Hrista je već gotova. Potom će biti urađene ikone Presvete Bogorodice, Jovana Krstitelja i ikona Vaskrsenja Gospodnjeg. Carske dveri, vrata kroz koja se ulazi u oltar, su takođe spremna za ugradnju kao i južne i severne dveri. One su delo ruku Dragana Petrovića, magistra duboreza iz Beograda, a istovetne su kao i Hilandarske dveri – govori protonamesnik.

Ikonostas u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg je unikat i rađen je u mermeru i verovatno će ući u srpsku i nemačku istoriju umetnosti. Mnogi detalji iz brojnih manastira i crkava objedinjeni su u ovom ikonostasu što mu daje originalnost.

 

Rozveta na luku ispod krsta je urađena po uzoru na Protat, najstariju crkvu na Svetoj Gori. Krst je takođe originalan u njegovoj sredini se nalazi stari Jermenski krst iz drevne Jermenske crkve.

Ikonostas je ukras hrama i plaćen je dobrovoljnim prilozima naših vernika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here