EPA/Justin Lane
Ilon Mask

Američki biznismen Ilon Mask kritikovao je spremnost Sjedinjenih Američkih Država da podrže Ukrajinu u pokušaju da vrati Krim.

On je reagovao na nedavno objavljen članak Njujork tajmsa, u kojem se navodi da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena počinje da shvata da Ukrajini mogu biti potrebne dodatne snage za napad na teritoriju Krima, što bi ojačalo poziciju kijevskih vlasti u budućim pregovorima.

“Ja sam nastrojen proukrajinski, ali nemilosrdna eskalacija sukoba je veoma rizična za Ukrajinu i svet”, objavio je Mask na Tviteru.

Zamenik portparola Pentagona Sabrina Sing ranije je najavila da će SAD podržati Ukrajinu, uključujući moguću operaciju zauzimanja Krima.

Šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov rekao je za RIA Novosti da ako kijevske vlasti pokušaju da izvrše agresiju na Krim, onda ne treba da se žale kasnije kada dobiju uzvratni udar.

Senator Krima Sergej Cekov rekao je da je povratak Krima Ukrajini, uključujući i moguću upotrebu sile, nerealan, i da je “verovatnije da će pojedine države nestati sa političke karte”.

Krim je postao deo teritorije Ruske Federacije u martu 2014, nakon referenduma koji je usledio posle državnog udara u Ukrajini.

Na referendumu se 96,77% građana Krima i 95,6% građana Sevastopolja izjasnilo za priključenje Rusiji.

Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom, dok mnoge zapadne zemlje podržavaju Kijev po ovom pitanju.

Predstavnici ruskog državnog vrha su više puta isticali da su stanovnici Krima glasali za demokratsko ujedinjenje sa Rusijom, uz potpuno poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN.

Prema rečima predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here