EPA-EFE/Alexander Becher
Ilon Mask

Milijarder Ilon Mask dostavio je ponudu za stopostotno preuzimanje “Tvitera” po ceni od 54,20 dolara po akciji. Mask je tom prilikom naveo da je “neophodno da se ta kompanija transformiše u privatnu”.

– Uložio sam u Tviter jer verujem u njegov potencijal da postane platforma za slobodu govora širom sveta, i jer smatram da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokratiju – napisao je Mask u pismu koje je uputio predsedniku Tvitera Bretu Tejloru.

Mask već poseduje 73,5 miliona akcija „Tvitera”, što njegov pasivni deo u kompaniji procenjuje na 2,9 milijardi dolara.

Nedavno je objavljeno da je odustao od planova da se pridruži upravnom odboru kompanije „Tviter”.

Vrednosti akcije „Tvitera” porasle su za 12 posto još pre zvaničnog početka radnog dana na Vol Stritu, pošto su 13. aprila bile na nivou od 45,85 dolara. Maskova ponuda tako procenjuje ovu kompaniju na vrednost od 43,4 milijarde dolara.

Izvršni direktor kompanija „Tesla” i „Spejs eks”, naveo je u pismu da je tek od kada je krenuo sa investiranjem u Tviter, shvatio da ta kompanija „neće ni napredovati ni služiti slobodi govora kao društvenom imperativu” ako nastavi da radi na način kao što je to trenutno slučaj.

– Iz tih razloga nudim da kupim 100 posto Tvitera za 54,20 dolara po akciji u gotovini, što je premija od 54 posto u odnosu na dan pre nego što sam počeo da ulažem u ‘Tviter’ i premija od 38 procenata u odnosu na dan pre nego što je moja investicija bila javno objavljena – naveo je Mask.

Istakao je da u pitanju njegova najbolja i konačna ponuda i da bi „ako ne bude prihvaćena, morao da preispita svoju poziciju kao akcionara”.

– Tviter ima izuzetan potencijal, otključaću ga – zaključio je Mask.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here