B. Cvetojević
Porodična tradicija: Angelina, Miloš, Doroteja, Dejana i Novak Ninković

Vaskrs u domu Miloša Ninkovića uvek se dočekivao i obeležavao na najsvečaniji način, uz poštovanje pravoslavne tradicije, starih srpskih običaja i širom otvorenih vrata za članove porodice, rođake i mnogobrojne drage prijatelje. Ove godine je najradosniji praznik prvi put protekao u vanrednim okolnostima i potpuno drugačije nego ikada pre.

Čitava Vaskršnja rutina je sada izmenjena. Zbog globalne zdravstvene krize i mera socijalnog distanciranja, praznik je obeležen u najužem krugu porodice, bez gostiju, ali i bez uobičajenog odlaska u crkvu na Vaskršnju liturgiju.

– Nikada nismo ni pomišljali da bi ovako nešto moglo da se dogodi, da za Vaskrs nećemo moći da odemo u crkvu, niti da ćemo proslaviti praznik bez druženja s rodbinom i prijateljima. Baš čudan osećaj. Ova situacija koja je teško pogodila ceo svet odrazila se na sve sfere života, pa eto ni verski praznici nisu ostali pošteđeni. Ali naravno, najvažnije je da je porodica na okupu, da smo nas petoro zajedno, a kad je tako ništa ne može da pokvari ovaj veliki dan i radost Vaskrsa – poručje Miloš Ninković iz svog sidnejskog doma.

Bez obzira na to na da li su u Beogradu, Kijevu ili Sidneju, proslavljeni fudbalski as i njegova supruga Dejana sa sobom i u sebi nose iskonsku radost velikog hrišćnskog praznika i pridržavaju se svega što su poneli iz roditeljskih domova. Danas tu tradiciju prenose na svoju decu – ćerke Angelinu i Doroteju, a odnedavno i na najmlađeg člana porodice, sina Novaka.

– Angelina i Doroteja su od najmanjih nogu naučile o značaju Vaskrsa, istinski osećaju veličinu i radost praznika. Sad kad su malo porasle, tu su da pomognu Dejani oko šaranja uskršnjih jaja i jedva čekaju nedeljno jutro i sve običaje koje u kući oduvek poštujemo. Novak je još mali, ali sve posmatra, upija, vidi da se nešto posebno i svečano dešava oko njega – kaže Miloš.

Nije samo Vaskrs drugačiji. Sve se u poslednjih mesec i po izmenilo, živi se po drugačijim pravilima i mnogo toga se zaustavilo na neodređeno vreme. Stao je i fudbal, što je dodatno uticalo na život u kući Ninkovića.

– Ako je nešto dobro proisteklo iz svega što se dešava, onda je to što sada kao i mnoge druge porodice provodimo daleko više vremena zajedno. Tek kada je takmičenje u A-ligi prekinuto, a svi treninzi otkazani, uvideo sam koliko mi je zaista nedostajalo da budem tamo gde se najlepše osećam, u krugu porodice. Nema putovanja, nema karantina, i čini me srećnim što mogu da se u potpunosti posvetim Dejani i deci. Svaki dan idemo u šetnje, igramo se, učimo, razgovaramo preko telefona i društvenih mreža s našima u Srbiji – kaže Miloš.

Ipak, najjača od svega je nada da će se čitava situacija sa pandemijom, koja je preko noći izmenila ceo svet, konačno završiti.

– Sve ovo doživljavam i kao jedno veliko iskušenje za sve ljude, kao prolazno stanje koje će nas naučiti da više poštujemo ono što imamo, a što često doživljavamo kao nešto normalno, kao nešto što je tu samo po sebi. Sada smo videli kako je malo potrebno da sve stane. Zato u ovim čudnim vremenima moramo pre svega imati veru i strpljenje. Sve ovo će brzo proći, siguran sam i čvrsto verujem da nikada više nećemo morati da proslavljamo Vaskrs ili bilo koji drugi praznik u ovakvim okolnostima – poručuje as Sidneja Miloš Ninković.

Fudbal i dalje u magli

Otkako je Fudbalska federacija Australije suspendovala sva takmičenja na teritoriji države, traje velika neizvesnost kada će i da li će uopšte A-liga biti nastavljena.

– Još niko ništa ne zna sa sigurnošću. Mogu se čuti razne priče i datumi, ali za sada nema zvaničnih nagoveštaja da li bismo mogli da se vratimo na teren krajem maja ili početkom juna. Kao i ostali igrači, kondiciju održavam individualnim treninzima, ali što više vremena prolazi jasno je da će nam svima biti potreban duži period da uđemo u ritam i da budemo spremni za utakmice. Dobro je što do kraja ima samo šest kola, tako da neće biti potrebno dugo da se sezona završi i da se posle toga, bože zdravlja, u normalnim uslovima pripremimo za novi šampionat – kaže Miloš.

Fudbaleri Sidneja su na prinudni odmor otišli kao lideri, sa čak osam bodova prednosti i tri utakmice manje od drugoplasiranog Melburn Sitija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here