Foto: AP/Jorge Saenz

Alžirac Smail Macuhi javio se paragvajskim medijima kako bi pomogao u identifikaciji sedmorice migranata, njegovih poznanika, koji su pronađeni u kontejneru sa đubrivom koji je pre nekoliko dana iz Srbije stigao brodom u ovu južnoameričku zemlju.

Smail je rekao da su nesrećni ljudi imali nameru da preko Srbije dođu u neku od zemalja zapadne Evrope. Podsetimo, u petak su paragvajske vlasti saopštile da su u kontejneru iz naše zemlje pronašli sedam leševa za koje se veruje da su umrli još u julu, a da su od njih ostale samo kosti i kosa.

Kako prenosi portal ABC, koji je razgovarao sa Alžircem, u kontejneru smrti nalazila su se četiri Marokanca, dva Alžirca i jedan Egipćanin, koji su preko Srbije pokušavali da se domognu zemalja zapadne Evrope.

– Ahmed Belmiludi, Muhamed Hadun, Rahid Sanhaji, Sidahmed Oherher, Zugar Hamza i Jasa Amen ili Barabara, mladići su koji su nađeni u kontejneru. Prva četvorica su Marokanci, druga dvojica Alžirci, a s njima je bio i jedan Egipćanin.

Oni su bili prijatelji, upoznali su se nedugo pre puta jer su tri meseca boravili zajedno u Srbiji – ispričao je Alžirac za portal ABC foto: – Planirali su da putuju u Italiju ili Belgiju, ali putovanje nije bilo planirano za dan kada su ušli u voz – objasnio je mladić. Kako je rekao, oni su se nalazili na železničkoj stanici kada se zaustavio voz.

– U momentu su odlučili da se ukrcaju u kontejner i tu sakriju da ih policija ne bi uhvatila, jer su se bojali da će ih sprečiti da putuju dalje – rekao je mladić. On je pojasnio da je za tragediju saznao od svojih prijatelja koji su pratili medije. – Iz novina smo saznali da su umrli.

Nisu uplaćivali novac, bilo nam je to čudno jer smo znali da su ušli u voz, ali ne i gde su otišli. Verovatno su mislili da će put biti kratak, oko 10 sati – završio je svoju priču Smail.

Dosadašnja istraga utvrdila je da je kontejner iz naše zemlje poslat još 21. jula, a da je tri meseca putovao do rečne luke u predgrađu Asunsiona, prestonice Paragvaja. Kod pokojnika su pronađene identifikacione kartice koje su izdate u centru za migrante u Adaševcima kod Šida, pa je odmah bilo jasno da su oni iz naše zemlje krenuli na put.

Jeo saputnike

– Svi muškarci su punoletni, a veruje se da je reč o slepim putnicima. Njihovi mobilni telefoni će biti veštačeni, a ispitaće se detaljno i ruta putovanja – rekao je za medije tužilac Marselo Saldivar. Kako smo već pisali, utvrđeno je i da su mladići kod sebe imali dovoljno vode i hrane da prežive 72 sata. Međutim, patolozi su se izjasnili da se kod nekih vide tragovi gušenja, te se veruje da su preminuli od nedostatka vazduha. – Sumnja se i da je jedan od migranata pokušavao da se spase jedući svoje saputnike – preneli su mediji.

Komesarijat za izbeglice potvrdio je da su migranti bili u našoj zemlji i da su identifikovani pomoću njihovih kartica.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime