Imali su sve, a onda su preko noći ostali bez ičega

0

Porodica Kornelijusa Vanderbilta bila je jedna od najbogatijih u istoriji SAD-a

Deluje skoro nemoguće da se porodice koje u jednom trenutku leže na milionima u narednom suočavaju sa bankrotom. Pa ipak, pad na berzi, loše investicije, previše zaduživanja, rasipanje i pogrešne odluke naslednika dovele su do toga da se za ovih pet nekada imućnih porodica kolo sreće preokrene.

 

Ovo poslednje najbolje se ogleda na primeru američke porodice Vanderbilt, jedne od najbogatijih u istoriji Sjedinjenih Američkih Država. Početkom 19. veka, Kornelijus Vanderbilt je pokrenuo železničku i parobrodsku imperiju, a u vreme smrti 1877. težio je oko 100 miliona dolara, što je u to vreme bilo bogatstvo kakvo je danas 150 milijardi. On je vodio skroman život i bio je veliki filantrop. Oko 95 odsto bogatstva ostavio je sinovima i ćerkama i osnovao je fond koji je danas – prazan.

Naime, šest generacija kasnije preduzeća koja je osnovao više nisu u vlasništvu familije, a potomak Anderson Koper izjavio je za CNN da mu je majka jasno stavila do znanja da fond više ne postoji. Jedino što je od Vanderbilta ostalo jeste filantropsko nasleđe, uključujući Vanderbilt univerzitet.

 

Sličnu sudbinu doživela je i porodica Hartford, osnivač lanca prodavnica A&P, koja je 1940. bili među najbogatijim američkim porodicama. Familija je godinama kasnije proglasila bankrot, a osnivač Džordž se 2004. preselio na Bahame, gde je 2008. umro u 97. godini.

 

Za godinu dana izgubio 10 milijardi dolara

Apsolutni šampion po gubitku bogatstva jeste Eike Batista, koji je samo prošle godine težio 10,3 milijarde dolara, a 2012. je sa 30 milijardi bio sedmi najbogatiji čovek na planeti. On je svoje bogatstvo uložio u brazilske prirodne resurse i kompanije koje su propale. Njegova naftna kompanija u oktobru je otišla pod stečaj zbog neizmirenih obaveza.

 

Pitera Pulicera, unuka najpoznatijeg izdavačkog magnata Jozefa Pulicera, iz finansijskih dugova morao je da izvuče niko drugi do muž njegove bivše supruge.

 

Naime, 800 hektara voćnjaka koji je bio u vlasništvu Pitera i njegove dece pretilo je da bude upropašteno zbog trihomonijaze, bolesti koja je napala limun. Zbog toga je porodici Pulicer pripretio bankrot. Tim Boberg, muž Roksane Pulicer, sada drži 220.000 dolara hipoteke na Piterovo zemljište, a garantovao je i drugu hipoteku od 1,3 miliona i povećao kreditnu liniju za 400.000 dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here