Vesti
Sećanje za nezaborav: Nebojša Rodić

Srbija je zemlja koja ima svoju budućnost jer čuvamo mir, snažna Srbija, koja svima može da poruči da novih “Oluja” neće biti i da je spremna i odlučna da brani dom svakog njenog državljanina, istakao je ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić. On je podsetio da obeležavamo 27 godina od vojno-policijske akcije koja se dogodila u avgustu 1995. godine i koju je preduzela država Hrvatska.

Ova akcija, naglašava, imala je za cilj proterivanje Srba sa svojih vekovnih ognjišta, gde su živeli još od vremena i pre Marije Terezije braneći na tom prostoru Evropu.

– Sprovedeno je nezabeleženo etničko čišćenje na evropskom tlu, koje do avgusta 1995. godine istorija nije zapamtila. Proterano je 250.000 Srba bez mogućnosti da se vrate – istakao je Rodić.

On je ukazao da je Savet bezbednosti UN doneo rezoluciju 1009 kojom se traži zaštita civila i mogućnost povratka Srba na svoja vekovna ognjišta.

– Ova rezolucija izgleda kao i mnoge druge i ostala je samo politički akt, bez realizacije – konstatovao je ambasador.

Danas se Srbi sećaju svog stradalništva, ali naglašava da je Srbija posle 27 godina potpuno drugačija zemlja.

– U Srbiji se neguje njena istorija, sećanje na prošlost, čuva i neguje srpski jezik, ćirilično pismo čuva se ne samo od zaborava nego se njime mladi ponose. Naša pravoslavna vera ostvaruje se na najlepši način. Srbija je zemlja koja ima svoju budućnost jer čuvamo mir. To je snažna Srbija, koja svima može da poruči da novih “Oluja” neće biti i da je Srbija spremna i odlučna da brani dom svakog njenog državljanina – ukazao je on.

– Iz godine u godinu bićemo sve jači, a time i snažniji da branimo mir – poručio je Nebojša Rodić.