Tanjug
Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić očekuje da naredne sedmice bude održana sednica Kriznog štaba, koji će na osnovu preporuke Stručnog komiteta za imunizaciju doneti odluku o trećoj dozi vakcine.

Brnabić je rekla da će se Krizni štab osloniti na odluku, odnosno preporuku stručnjaka.

Stručni komitet za imunizaciju preporučio je u toku dana treću dozu vakcine protiv korona virusa.

Premijerka je poručila da ima dovoljno vakcina da svi prime cepivo, i apelovala još jednom da sve one koji se nisu vakcinisali da to učine, jer je to jedini način da se vratimo normalnom životu, da budemo bezbedni.

– Da im se, čak i ako se zaraze novim sojevima, sačuva život, da nema hospitalizacija, a čak i ako je bude, da bude takva da lekari mogu da ih izleče bez dugotrajnih posledica po zdravlje. Da li će biti treća doza, videćemo, ali svakako ima vakcina i za treću dozu – rekla je Brnabić.

Premijerka Ana Brnabić, koja je nedavno boravila u Sjedinjenim Američkim Državama, kaže da se planira još jedna poseta toj zemlji u narednim mesecima, navodeći da će ona biti isključivo politička.

Brnabić je kazala da je Vašington izuzetno važan partner i da je Srbija uložila mnogo truda i energije da se odnosi sa SAD, koji nisu bili najbolji, unaprede.

Povodom sastanka ambasadora Srbije u SAD u Predsedništvu, i odgovarajući na pitanje da li se spoljna politika možda seli u Vašington, Brnabić je rekla da se ne seli, ali da je sa Markom Đurićem i prethodnih dana tokom njene posete Americi, koja je bila privredna, razgovarala o tome kako da se odnosi unaprede.

– Sve što smo radili ne nestaje zato što se promenila administracija, upravo suprotno. Očekujemo od nove administracije u SAD da vidi koliko je moguće da se ti odnosi unaprede našim zajedničkim radom i trudom i koliko je Srbija spremna da uloži u te odnose i da se nastavi tako – rekla je Brnabić.

Upitana da li tema Kosova ostaje glavna tema spoljnopolitičke ofanzive, Brnabić je kazala da se uvek razgovara o KiM i da je zanimalo da joj ambasador objasni tačnu poziciju nove administracije, kako oni gledaju na sve izazove sa kojima se Beograd suočava u dijalogu sa Prištinom i da li gledaju na isti način kao i Brisel, koji je, kaže, u potpunosti svestan svih izazova.

– Imamo predstavnike privremenih institucija u Prištini koji ne priznaje bilo kakve dogovore i razgovore od ranije i praktično žele da se krene sa nule što je nemoguće, i to ne samo nama u Beogradu, nego i svima ostalima, pre svega Briselu koji je vodio razgovore – dodala je Brnabić.

Na konstataciju da se čini da prištinske vlasti ne dobijaju packe sa Zapada zbog toga što otvoreno sabotiraju dijalog, Brnabić kaže da se tako čini javno, a da ne zna šta se dešava iza kulisa.

Međutim, kako kaže, zna da sve veći broj evropskih zvaničnika priča o tome da obeshrabruje to što Priština ne želi da implementira prethodne sporazume, pre svega ZSO, i što se ponaša kao da sve počinje od njih.

– Teško je razgovarati sa ljudima koji jedino žele da pričaju o prošlosti, dok Beograd želi da se fokusira na budućnost. Na kraju krajeva, šta ćete drugo? Mi moramo da radimo u interesu građana – rekla je Brnabić i ocenila da povratak u 18. ili 19. vek ne može da donese boljitak.

Brnabić je povodom nedavno posete Njujorku kazala da je imala odličan sastanak sa finansijskom institucijom Goldman Zaks i dodala da od našeg rada zavisi da li će doći u Srbiju.

– To nije zagarantovano. Razgovarali smo da nam daju jedan mali projekat, da pokažemo šta je sve što Srbija može da ponudi u smislu talenta i znanja. Razgovarali smo da oni jedan deo svog razvoja i pameti lociraju u Srbiju – prenela je ona.

Kazala je da je fenomenalno što je ta kompanija otvorila vrata i pre svega što se na sastanku pojavio predsednik “Goldman Zaks” Dejvid Solomon.

– Videti predsednika ‘Goldman Zaksa’ je teže nego sastati se sa 90 odsto premijera i predsednika sveta. Sve smo to uspeli zahvaljujući svemu što je urađeno od 2014. Srbija je danas mnogo drugačija zemlja, fiskalno stabilna zemlja, koja se u doba najteže krize pokazala kao izuzetno otporna – objasnila je ona.

Prenela je da su bili zainteresovani šta Srbija želi i šta ima da ponudi, ali i kao zemlju koja se ističe kao vodeća u digitalizaciji.

Dalje je navela da je važan rezultat posete i to što će sigurno jedan ili dva investiciona fonda iz SAD investirati u Srbiju, kao i da će još jedna ili dve kompanije doći da otvore svoje operacije.

Premijerka Ana Brnabić ocenila je danas da transkripti Veljka Belivuka koji su se pojavili u medijima, reakcija dela opozicije i medija koji su pod njihovom kontrolom, predstavljaju novi nivo u napadima na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladu Srbije, ali pre svega na šefa države.

Brnabić je ocenila da je cilj takvih napada rušenje Vučića i da predstavljaju destabilizaciju Srbije.

– Do sada nismo videli da se partneri u tom poslu baš toliko ne biraju. Vi ste iskaz jednog psihopate, koljača, ne najobičnijeg kriminalca, nego mnogo goreg od najobičnijeg kriminalca, uzeli zdravo za gotovo kao da je istinit. Pri tom u tom iskazu je (Belivuk) rekao da nije ubica, da nije ni kriminalac i onda vi taj iskaz uzmete kao tačan – navela je Brnabić.

Ona je ukazala i da je Belivuk u tom iskazu praktično uputio i direktnu pretnju predsedniku, ali i svima koji učestvuju u borbi protiv mafije, rekavši: “Ako se ne opametite, ja ću nastaviti da lažem”.

– I onda vi kao medij uzmete taj iskaz kao istinit i kažete da predsednik Vučić za to mora da odgovara? Predsednik jedne države da odgovara na tvrdnje psihopate kakav je Belivuk? Pa šta to govori o vama kad to uzimate zdravo za gotovo, kao istinu? – upitala je Brnabić.

Navodeći da je deo opozicije uzeo Belivukov iskaz kao legitiman i stao na stranu psihopate, Brnabić je ocenila da to nije legitimna politička borba.

– Tu suština nije šta je on rekao, suština je kako se deo opozicije i medija prema tome postavio – istakla je Brnabić.

Upitana da li je to pokušaj destabilizacije Srbije, premijerka je rekla da svakako jeste, i da je to manir koji se, kaže, mogao videti i u prošlosti kada su predsednika optuživali i za ubistvo Olivera Ivanovića, i za smrt Vladimira Cvijana, i za helikoptersku nesreću…

– Danas niko ne postavlja pitanje odakle KRIK-u taj iskaz koji je pri tom u tajnosti zato što je istraga u ovom trenutku takva da taj dokument može da je ugrozi, da li je u redu ili nije da se taj iskaz objavljuje. I da uopšte ne ulazimo u to, da vidimo ko je taj iskaz uzeo kao činjenicu i time praktično napravio koaliciju sa Belivukom i čitavim tim klanom samo da bi srušio Aleksandra Vučića – rekla je Brnabić.

Očigledno je Belivuk postao legitiman partner i kredibilan izvor informacija, ako je Brnabić protiv Vučića, ocenila je premijerka.

Predsednik je u četvrtak najavio da će u narednih 48 sati izneti dokaze i pokazati pravu istinu, a na pitanje šta javnost može da očekuje, Brnabić odgovara, jako zanimljive stvari.

– I dokaze o tome da je nedvomisleno ovo klan najgorih psihopata koje smo mogli da vidimo na ovim prostorima, ali i šire, rekla bih na evropskim prostorima, klan koji je uvezen u Srbiju iz Crne Gore, klan čiji šef nije Veljko Belivuk već Radoje Zvicer. Sad ko stoji iza Zvicera je odlično pitanje, verujem da će se u budućnosti saznati ko stoji iza Zvicera – rekla je Brnabić.

“Obradovaćemo građane”

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da su jutros na sastanku sa predsednikom i saradnicima iz Vlade donete odluke koje će obradovati građane Srbije, ali nije mogla da govori konkretnije o novim merama.

– Mogu da kažem da ćemo obradovati građane Srbije, dobre su vesti – rekla je Brnabić dodajući da su na sastanku razgovarali o tome koliko još novca treba da se isplati kao finansijska podrška u daljoj borbi protiv korona virusa i sta dodatno može da se uradi.

Brnabić je istakla da posle pauze od nekoliko decenija, Srbija po prvi put može da isplaćuje penzije iz budžeta PIO fonda, bez dodantih dotacija.

– Kada imate snažan PIO fond, koji je snažan jer imamo sve veću zaposlenost, a plate rastu, to je sigurnost za penzionere. Samo od toga što danas radimo, možemo da izdvajamo za penzije. Ako nastavimo ovako kao što radimo danas, i mi koji danas radimo imaćemo bezbedne i sigurne penzije, što nije bio slučaj u prethodnih nekoliko decenija – naglasila je premijerka.

Brnabić je ponovila da Srbija ima ekonomske rezultate kojima može da se pohvali, navodeći da su i sagovornici tokom svih sastanaka u Njujorku, odakle se juče vratila, bili upoznati koliko se dobro Srbija borila prošle, teške godine.

– Investicioni fondovi u SAD imali su informaciju da je Srbija zemlja sa jednim od najboljih ekonomskih rezultata 2020. godine, a očekuje se to i ove godine – rekla je Brnabić.

Ona je navela da je planiran rast BDP-a za ovu godinu bio šest odsto, i da sada, kada se pogleda prva polovina godine i realizacija budžeta, može da se očekuje i nešto veći rast.

– To dozvoljava da razmatramo i dodatnu podršku za građane, povećanje plata i penzija od 1. januara sledeće godine. Verujem u bolji rast od predviđenog i očekujem da ćemo to moći da uložimo u bolji životni standard građana – rekla je Brnabić.

Brnabić: Zaboravili su kako je izgledalo pre moratorijuma

Premijerka Ana Brnabić istakla je da će Srbija odgovoriti istom merom ako bude videla nova priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova.

Istakla je da ne bi da otkriva koje bi Srbija odgovore mogla imati na nepoštovanje Vašingtonskog sporazuma od strane Prištine.

Podsetila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio jasan i nedvosmislen kada je najavio da ćemo odgovoriti istom merom.

– Onom merom koja je dovela i do toga da imamo moratorijum i da su nas molili za moratorijum kako bi se nastavili razgovori – podvukla je Brnabić.

Čini se, kaže, da su u Prištini zaboravili kako je to izgledalo pre moratorijuma.

– Mi ćemo odgovoriti kao što mora da odgovori odgovorna vlast i država – dodala je ona.

“Povučen Zakon o vodama”

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Vlada Srbije povukla predlog Zakona o vodama iz procedure, nakon što predsednik Republike nije potpisao izmene tog zakona usvojene u parlamentu.

Ministarstvo poljoprivrede predložilo je Vladi Srbije da povuče iz procedure predlog tog zakona i da se o novom nacrtu zakona sprovede javna rasprava.

– Povukli smo taj predlog zakona iz Skupštine, kada smo videli oduku predsednika Vučića. Želimo da uradimo jednu širu javnu raspravu o tom zakonu u kojem su promenjena dva člana, ali je izostala šira javna rasprava – rekla je Brnabić.

Na pitanje šta je sporno u izmenjenim članovima, Brnabić je rekla da je veći problem to što nadležni nisu uspeli dovoljno da obrazlože šta se i zbog čega menja, šta se unapređuje i kako će to da poboljša kvalitet života građana i poslovanje.

– Veći je problem što nismo na pravi način uspeli to da predstavimo i ostao je otvoren prostor za političke manipulacije – rekla je Brnabić.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime