Tanjug
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon sednice da Bosna i Hercegovina zvanično ne priznaje samoproglašeno Kosovo.

Dodik je dodao da je on glasao protiv priznanja, hrvatski član Željko Komšić nije glasao, dok je bošnjački član Žefik Džaferović bio suzdržan.

– Danas BiH zvanično ne priznaje Kosovo, danas imamo odluku da je Predsedništvo odbilo odluku o priznanju Kosova – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je dodao da je Komšić pokušao da povuče ranije dati predlog, ali da to nije bilo moguće jer je Predsedništvo na prethodnoj sednici već glasalo o ovoj tački i, s obzirom da je rezultat bio 2:1, ona je bila obavezna na današnjoj sednici.

Rešena konfuzija o načinu glasanju

Novinska agencija Srna ranije je nezvanično prenela da su hrvatski i bošnjački član Predsedništva glasali protiv priznanja takozvanog Kosova, kao i srpski član Predsedništva Milorad Dodik.

Iz Komšićevog kabineta je rečeno da su Komšić i Džaferović ipak bili suzdržani.

Predsedništvo BiH se 17. septembra prvi put izjašnjavalo o statusu samoproglašenog Kosova i tada su za priznanje nezavisnosti glasali Komšić i Džaferović, dok je Dodik bio protiv.

Tada je dogovoreno da se ide u drugi krug glasanja na sledećoj (današnjoj) sednici. Dodik je tada najavio da će, ukoliko rezultat glasanja bude isti, povući pitanje vitalnog interesa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here