EPA-EFE

Visoki komesar UN za ljudska prava, Mišel Bašele saopštila je da je njena kancelarija primila verodostojne tvrdnje o egzekucijama koje su talibani izvršili.

Bašele je pred Savetom za ljudska prava upozorila na “novu i opasnu fazu” za Avganistan, i kritikovala je talibane zbog neispunjenja obećanja.

Ona je navela “više” slučajeva o talibanskim pretresima od kuće do kuće u potrazi za zvaničnicima iz prethodne vlade i “ljudima koji su sarađivali sa američkim snagama bezbednosti i kompanijama”.

Zvaničnici UN takođe su prijavili neke napade i pretnje, koji su sve veći, dodala je, bez iznošenja detalja.

– Moja kancelarija je primila verodostojne tvrdnje o smrtonosnim odmazdama bivših pripadnika Avganistanskih nacionalnih bezbednosnih snaga (ANFS) i izveštaje o zvaničnim pritvorima zvaničnika koji su radili za prethodne administracije kao i njihovih porodica – rekla je Bašele.

– U nekim slučajevima zvaničnici su pušteni a neki su pronađeni mrtvi – dodala je. Bašele je takođe istakla “duboko zabrinjavajuće informacije” o talibanskim napadima na kancelarije grupa koje zastupaju prava žena.

– U suprotnosti sa uverenjima talibana da će podržati prava žena, u poslednje tri nedelje žene su postepeno isključivane iz javne sfere – rekla je, i dodala da je devojčicama starijim od 12 godina zabranjeno da pohađaju školu u nekim mestima u Avganistanu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here