Al Džazira Balkans

Nusret Imamović, nekadašnji pripadnik odreda El mudžahedin i vehabijski vođa iz Maoče, koji je od 2014. godine na listi deset najtraženijih terorista na svetu američkog Stejt departmenta i dalje se nalazi u okolini Idliba koji je pod kontrolom snaga nekadašnje Islamske države.

Sarajevski “Dnevni avaz”, pozivajući se na istragu Tužilaštva BiH tvrdi da je Imamović nije pre dve godine sa porodicom prebegao u Libiju, gde se navodno pridružio snagama Vlade nacionalnog sporazuma, već je i dalje u delu Sirije pod kontrolom radikalnih islamista.

Ovu informaciju Tužilaštvo BiH je saznalo od sirijskih ratnika koji su krajem 2020. izručeni BiH, a u Siriji su se nalazili od 2013. godine i imali direktan kontakt sa Imamovićem. Prema tim informacijama, Imamović se i dalje krije u sirijskoj pokrajini Idlib, jednom od poslednjih uporišta Nusra fronta.

Pozivajući se na svoje obaveštajne izvore, ovu informaciju za “Vesti” potvrđuje i Dževad Galijašević, stručnjak iz oblasti borbe protiv međunarodnog terorizma koji je jedini 2019. tvrdio da je “dislociranje” Imamovića u Libiju “podvala”.

– Reč je klasičnoj obaveštajnoj podvali turske obaveštajne službe MIT, u kojoj su učestvovali i bosanski bezbednjaci – tvrdi Galijašević.

Prema njegovim rečima, operativni podaci govore da je Imamović i dalje u Siriji, u delu zemlje pod kontrolom saveza Hejet Rahrir-Šam (HTŠ).

– To je trenutno realna pobunjenička sila u Siriji, koja drži pod okupacijom ne samo regiju Idlib, već i delove Kunejtre i Dere. Savez je formiran 2017. godine i trenutno pod komandom ima više od 20.000 boraca – otkriva Galijašević i objašnjava da se u ovom savezu nalaze grupe: Livaul-Hag, Džejšus-Suna, Džabhat an-Nusra, Edžnadu-Šam i Ketaib Ešid.

– U savezu koji predvodi Nusra front nalazi se veliki broj stranih muhadžirskih jedinica, što potvrđuje njihov proglas “Podrška i odanost Tahriru – Šamu” iz druge polovine februara 2019. godine. U tom proglasu je pomenuta uloga saveza Tahriru-Šam u uspostavi šerijata, zaštiti muslimana i nastavku džihada, a među potpisnicima su i jedinice dobrovoljaca iz drugih zemalja poput Pokret sunijskih muhadžira Irana, Turkistanske islamske partije, Maldivskog bataljona ili marokanskog pokreta Šamul-islam – navodi Galijašević i otkriva da su među potpisnicima i dva odreda dobrovoljaca sa Balkana: Albanski bataljon i saudijske mreže Meali.

Vojna formacija Saudijska mreža Meali skup je mudžahedina iz Bosne i Hercegovine i mudžahedina povezanih sa ratom u BiH devedesetih godina. Ime su dobili po komandantu Odreda El mudžahedin Abu Mealiju. Jedan od potpisnika proglasa ispred ove formacije je upravo Nusret Imamović, čije mudžahedinsko ime s kojim ratuje i potpisuje ima veze sa Odredom El mudžahedin čiji je vojnik bio – otkriva Galijašević.

Kombinacija imena

Dževad Galijašević objašnjava da je Nusret Imamović kao član veća za fetve pri Tahrir-Šamu kao svoje ime kombinovao imena dvojice poginulih komandanta mudžahedina iz rata u BiH.

– Muatesim Bilah je bio vojni komandant odreda El mudžahedin i poginuo je na Vozući, a El Medeni je Zubejr el Medeni, komandant prve sarajevske terorističke jedinice mudžahedina “Zubejrova grupa”. On je poginuo 1992. u borbi za osvajanje sarajevskog aerodroma protiv Vojske Republike Srpske i Unprofora – otkriva Galijašević.

Pod sankcijama EU

Početkom prošle godine Evropska unija stavila je ime Nusreta Imamovića na spisak osoba koje su pod sankcijama zbog povezanosti sa terorizmom.

Reč je o spisku na kojem je ukupno 465 osoba pod sankcijama, a među njima je nekoliko stotina državljana Sirije, Avganistana, Iraka, Libije, Libana i Francuske.