pixabay.com

Artritis može biti neprijatno i bolno stanje, koje može izazvati otok, osetljivost, upalu i slabost mišića, kao i iscrpljenost. Iako ne postoji lek, smatra se da dijeta može igrati ulogu u upravljanju simptomima. Prema dr Kler Morison, hrana bogata kalijumom može biti ključna u borbi protiv artritisa.

– Kalijum u ishrani pomaže u balansiranju viška soli, smanjujući zadržavanje tečnosti i pomaže pravilnom korišćenju kalcijuma u ​​kostima i zglobovima – objašnjava ona.

Ovo je podržano istraživanjem objavljenim u “The Journal of Pain”, koje je otkrilo vezu između niskog nivoa kalijuma i reumatoidnog artritisa. Opisano je da pacijenti sa reumatoidnim artritisom imaju značajno niže koncentracije kalijuma u ​​serumu od zdravih ispitanika, prenosi Indeks.

Četiri vrste voća

Kao deo studije, grupa učesnika sa reumatoidnim artritisom doživela je manje bolova nakon uzimanja suplemenata kalijuma tokom 28 dana, u poređenju sa onima koji nisu. Zato se čini da suplementi kalijuma takođe smanjuju intenzitet bola.

Ali, dr Morison savetuje da pre nego što krenete na takav pohod, uključite četiri voća u svoju ishranu koja bi vam mogla pomoći da povećate nivo kalijuma.

– Dobri izvori kalijuma su banane, dinje, pomorandže i kajsije – kaže ona.

Sto grama banane sadrži 358 mg kalijuma, dok isto toliko dinja ima 267 mg. Sto grama pomorandže ima 181 mg kalijuma, a kajsije 259 mg. Suva kajsija je još bogatija kalijumom i sadrži čak 1162 mg u sto grama.

Simptomi artritisa

Reumatoidni artritis je drugi najčešći oblik artritisa, prvi je osteoartritis. Pojavljuje se kada imuni sistem cilja na zglobove, izazivajući bol i oticanje. U početku, ugrožava glatku hrskavicu u zglobu, otežava kretanje i dovodi do bola i ukočenosti. Simptomi artritisa zavise od tipa, ali mogu uključivati:

– bol u zglobovima, osetljivost i ukočenost,

– zapaljenje u i oko zglobova,

– ograničeno kretanje zglobova,

– topla crvena koža iznad zahvaćenog zgloba,

– slabost i iscrpljenost mišića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here