Pixabay.com

Heliko bakterija je neman savremenog društva. Gotovo da nema osobe na planeti koja nije čula za malog stanovnika želuca koji u organizam uđe najčešće preko prljavog voća i povrća i ruku.

Raskomoti se u zidovima želuca ili dvanaestopalačnog creva i tu pravi rusvaj. Jedni je nazivaju nesrećnom bakterijom, drugi govore da je simbol pošasti jer za razliku od svojih pobratima, heliko bakterija uspeva u gotovo nemogućim tj. nepovoljnim uslovima. Izaziva lokalno zapaljenje sluzokože želuca, odnosno gastritis, a posledica njenog nelečenja su čir i karcinom. Statistika pokazuje da je čak polovina čovečanstva nosi u sebi, a mnogi od njih nisu toga svesni, sve dok se ne ispolje simptomi poput mučnine, bolova u stomaku, povraćanja i neopisive kiseline u želucu.

Smatra se da je većina obolelih unela bakteriju u telo još tokom detinjstva. Zanimljivo je da iako pogađa i staro i mlado, više napada muškarce nego žene. Lečenje je zahtevno jer se uglavnom zasniva na kombinaciji nekoliko vrsta antibiotika s probiotikom. Ono što je još mučnije za osobe koje pate od heliko bakterije jeste što je veoma uporna, pa se neretko vraća. Narodna medicina takođe nudi sijaset namirnica za koje se smatra da su odlično oružje u borbi s ovom nemani.

Jedna od njih je brokoli. Brokoli pomaže u lečenju heliko bakterije jer ima visok sadržaj sulforafana. Veruje se da sulforafan može da eliminiše ovu bakteriju. Propolis je poznati prirodni antibiotik, koji ima sposobnost da ojača odbrambeni sistem, pobedi infekcije i izleči mnoge zdravstvene probleme, pa i gastritis. Ovaj proizvod pčele koriste kako bi svoje društvo zaštitile od mnogih zaraza. Zahvaljujući svojim lekovitim sposobnostima, propolis može pomoći u eliminisanju heliko bakterije, a ruku pod ruku sa njim ide i đumbir koji takođe ima antibakterijsko svojstvo.

Izdisajni test

Heliko bakterija se otkriva putem krvi, stolice, ali smatra se da je najmerodavniji takozvani izdisajni test. Nakon terapije potrebno je da prođe izvesno vreme pa da se test proveri da bi se videla uspešnost lečenja.