pixabay.com
Ilustracija

Ljudski mozak razvrstava, sprema i ponovno vraća po potrebi mnoštvo informacija koje svakodnevno upijamo.

Stoga ne čudi što se povremeno javljaju greške zbog kojih zaboravljamo neke od stvari s kojima smo se susreli. Stanje postaje zabrinjavajuće samo onda kada se takve “epizode zaborava” krenu učestalo ponavljati.

Predstavljamo vam osam razloga koji mogu prouzrokovati slabljenje pamćenja.

Loš san

Slab kvalitet sna može značajno uticati na vaše pamćenje. Važno je znati da spavanje pomaže pomlađivanju uma i jača opreznost.

Stres

Trajni stres ili zabrinutost mogu izazvati da se mozak oseća umorno, što otežava fokusiranje i brigu o svakodnevnim poslovima.

Depresija

Hronična depresija je povezana s kognitivnim oštećenjima, zbog čega oni koji se bore s ovim problemom mogu imati i slabije pamćenje.

Pojedini lekovi

Određeni lekovi, poput antidepresiva ili lekova protiv anksioznosti, kada se konzumiraju kontinuirano mogu takođe naštetiti problemima s pamćenjem.

Povreda glave

Povrede glave mogu biti još jedan razlog za češće zaboravljanje stvari, zbog čega je važno da takve povrede nastale u sportu ili u nekoj nesreći budu pravilno lečene.

Nedostatak vitamina

Nedovoljan unos određenih stvari, poput vitamina B1 ili B12, može takođe doprineti slabljenju pamćenja. Stoga se preporućuje konzumiranje nutritivno bogate hrane, jer ona može ojačati zdravlje vašeg mozga.

Alkohol

Preveliki unos alkohola usporava centralni nervni sistem i može ostaviti posledice na pamćenje tokom vremena.

Hormoni

Hormonski disbalans koji je povezan s menopauzom može dovesti do promene raspoloženja i problema sa spavanjem, a ponekad čak pogađa i pamćenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here