U cilju stvaranja novih pristupačnih stambenih jedinica kalifornijska startap kompanija Rent the Backyard ima zanimljivu ideju za rentiranje dvorišta.

Naime, oni su smislili da od vlasnika kuća u gusto naseljenim gradskim četvrtima iznajmljuju višak dvorišta.

Kompanija u njemu postavlja svoj montažni objekat za koji samostalno pribavlja dozvole i na kraju isplaćuje vlasnicima kuća 50 odsto novca od profita dobijenog njegovim iznajmljivanjem.

Ovaj zanimljiv poslovni plan bi mogao da obezbedi mesto za stanovanje mnogim ljudima koji su često u bezizlaznoj situaciji u prenaseljenim i preskupim gradovima za život.

U dvorištu se postavlja montažna kuća, a vlasniku placa isplaćuje se 50 odsto novca od profita dobijenog njenim izdavanjem.

Širom sveta, veliki gradovi se bore s nedostatkom stambenih jedinica, što je posledica masovnih migracija u urbane sredine.

Tako je u Los Anđelesu u periodu od 2015. do 2017. godine zabeležen porast broja zahteva za građevinsku dozvolu od neverovatnih 2.000 odsto.

Samim tim, tema pristupačnog smeštaja postaje goruća jer cene nekretina rastu vrtoglavnom brzinom.

Izgradnju dodatnih stambenih jedinica prati zahtevna birokratija i veliki troškovi, tako da alternativna rešenja izgradnje mobilnih objekata mogu biti spas za mnoge.

Rent the Backyard na svom projektu sarađuju sa firmom NODE koja se bavi proizvodnjom održivih, karbonski neutralnih kuća, koje se pritom mogu podići za samo jedan dan.

A evo kako je rešen komunalni aspekt.

Mini-kuća se priključuje na glavni objekat, sa svim potrebnim meračima za količinu potrošnje vode, struje i gasa.

Rent the Backyard će svoje prve objekte postaviti u narednim nedeljama. Za sada svoje dvorište mogu iznajmiti samo stanovnici nekoliko kalifornijskih gradova, a najviše će moći da zarade vlasnici dvorišta u San Francisku – čak 1.698 dolara mesečno.

Potrebno je da imaju višak placa minimalne dimenzije 10×10 metara.

Ugovor po principu “ključ u ruke” ima jedno važnu napomenu: ako odluče da u međuvremenu prodaju kuću, plaćaće naknadu do preostalog perioda koji je definisan ugovorom na 30 godina.

1 COMMENT

  1. Eto secite drveće,vadite cveće,slanjajte travu:stiže dolar i to ne makar kakav već amrički čoveče američki.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here