Lična arhiva
SAMA NA NOGE VIŠE NE MOŽE: Rada Simić

Čim je saznala posredstvom “Vesti” sa kakvim se sve životnim nedaćama suočila penzionerka Rada Simić (54) iz Šapca u čijem skromnom domu samo bolest, tuga, usamljenost i nemaština vladaju, jedna dobra duša nije mogla da sedi skrštenih ruku. Ne časeći časa, Rada Begović iz Nemačke je imenjakinji u otadžbini uputila novčanu pomoć od 1.000 evra, zbog čega je ova nesrećna žena još u potpunom šoku i neverici.

– Verujte mi da još ne mogu doći sebi od toga šta je ta divna duša učinila za mene. Svojom pomoći me je bukvalno spasla. Zahvaljujući njoj odmah sam angažovala negovateljicu, kupila lekove i namirnice. Sama to ne bih mogla ni za tri života. Mogla bih samo da čekam da me Svevišnji uzme – rekla je drhtavim glasom našim novinarima Rada Simić, dodavši:

U dobar čas

– Radin dar je stigao bukvalno u času kada sam napuštala Banju u Slankamenu zbog čega sam mogla odmah da kontaktiram negovateljicu da me sačeka i pomogne mi da dođem kući, a zatim nastavi da me pazi. Nažalost, ja sam više ne mogu ni čašu vode da uzmem. Ruka mi je od posledice moždanog udara sasvim oduzeta i nisam uspela ni banjskim lečenjem da je vratim u funkciju. Nabavila sam i invalidska kolica, jer ne mogu ni da se krećem uz pomoć štaka. Stoga, možete i da zamislite kakva bi me sudbina sačekala kada se vratim u svoj socijalni stan.

Kako naglašava, novopristigla pomoć joj mnogo znači. Još više to saznanje da neko ko je i ne poznaje ima toliko razumevanja za njene muke i zdravstveno stanje zbog kojeg je nemoćna da se sa bilo čim izbori sama. Osim što je dug period bila u užasnim bolovima, često prehlađena, boreći se i sa oskudicom u svakom smislu, doživela je i moždani udar.

– Pre skoro petnaest godina obolela sam od karcinoma bešike, koji se kasnije proširio na ostale unutrašnje organe. Zato mi je bešika odstranjena, kao i reproduktivni organi, a na stomaku je izvedena stoma na koju je prikačena kesa u kojoj obavljam fiziološku potrebu. Karcinom se vraćao dva puta. Kako me je krenulo, mislila sam da sam dobila još neki. Muči me astma i diskurs hernija, koja godinama izaziva sve jače bolove u kičmi i vratu, što mi onemogućava da normalno funkcionišem. Kako to obično biva, nesreća nikad ne ide sama, pa sam protekle godine slomila i nogu, koja do danas nije u potpunosti funkcionalna. Eto, to su vam i to ukratko rečeno, sve moje muke – podsetila je Rada.

Dobrota je održala

Istina, umesto da uživa u penzionerskim danima, ona i dalje živi u potpunoj nemaštini, često ne znajući kako će pregurati dan u socijalnom stanu koji je dobila od grada, za koji stanarina iznosi 3.600 dinara (oko 30 evra). Njena penzija koju je zaradila radeći u fudbalskom klubu Mačva iznosi svega 15.000 dinara (oko 125 evra). Kada joj od toga odbiju dugovanja za grejanje i vodu, preostane joj samo 2.500 dinara (20 evra) mesečno. Od toga, ne bi mogao niko da preživi. Zaključak se onda sam po sebi nameće, a to je da Rada bez tuđe pomoći ne bi mogla da preživi sve što je snašlo. Znajući to i sama, njena zahvalnost svim dobrim ljudima koji su joj tokom proteklih godina na bilo koji način pomogli je neizmerna.

Nema za terapije

– Lekari su mi preporučili da sada posle rehabilitacije u Slankamenu, nastavim vežbanje sa fizioterapeutima kod kuće, ali verujte to je za moje mogućnosti misaona imenica. Negovateljica mi je neophodna. Brine me i što nema nikoga noću pored mene za svaki slučaj, ali tako je kako je. Ne smem da se žalim, jer će zvučati nezahvalno u odnosu na to šta su sve dobri ljudi proteklih meseci i godina činili za mene jednu koja nema nikog svog – rekla je ova nesrećna žena.

Kontakt adresa i računi

Plemeniti čitaoci “Vesti” koji mogu i žele da pomognu Radi Simić da njena svakodnevica bude bar malo manje tmurna, mogu je kontaktirati putem telefona na broj +381 64 26 86 135. Adresa je: Kraljice Marije 2/1, 15.000 Šabac, Srbija. Takođe, možete izvršiti uplatu na njen žiro račun u Poštanskoj štedionici: 200-37445746-36. Tu je i devizni broj računa u Komercijalnoj banci: IBAN: RS35205903102460736002, SNjIFT: KOBBRSBG. Naravno, kao i uvek, Redakcija “Vesti” je na raspolaganju.