“Incident na utakmici faul za čitav Balkan“

0

Utakmica bila prilika da odnosi Srbije i Albanije uđu u mirnije vode: Predrag Simić
 

Simić je agenciji Beta rekao da je oktobar mogao da bude dobar mesec za Srbiju, Albaniju, Balkan i Evropu, i da je sinoćna utakmica bila odlična prilika da se smire tenzije između Srba i Albanaca, da se pripremi poseta Edija Rame i da odnosi dve zemlje uđu u mirnije vode.

 

"Ta prilika je propuštena", rekao je Simić i dodao da provokacija nije bila slučajna već namerna i dugo planirana u koju je, prema izveštajima, umešan brat albanskog premijera.

 

"Čini mi se da to nagoveštava i mogućnost da poseta albanskog premijera bude i otkazana", rekao je Simić i dodao da ne veruje da će to uraditi srpska strana.

 

Po njegovim mišljenju, čak i da poseta bude, ona neće posle incidenta imati one efekte zbog kojih je trebalo da se dogodi.

 

"Mislim da je ovo faul ne samo za Albance, nego i za čitav Balkan, koji je još jednom pokazao svoje nacionalističko lice koje smo videli od Prištine, do Tetova, Tirane i to je on što je nažalost realnost posle jedne izvanredne ali propuštene prilike za smirivanje tenzija u srpsko-albanskim odnosima", rekao je Simić.

 

On je rekao da je u ovom trenutku nepovorenje još dublje i da će se sledeća prilika čekati dugo i da sada čak i oni koji su stajali iz posete albanskog premijera Beogradu – pre svega EU i SAD, ne mogu verovatno da utiču na to da se situacija normalizuje.

 

Simić je kazao da je veliki propust to što incident nije sprečen i da će imati loše posledice i na Beograd, Tiranu i čitav region, a i končano na prestiž Zapada na Balkanu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here