Srna
Šef OHR je monstrum: Milorad Dodik

Zaustavite tog monstruma koji pokušava da nam nametne odluke koje nisu uspostavljene u Dejtonskom sporazumu! On je stranac koji se sveti Srbima i Hrvatima i uništiće BiH! Ovo je, misleći na visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, poručio Milorad Dodik u obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Svojim oštrim govorom predsedavajući Predsedništva BiH, koji se na okruglom stolu obratio video-linkom, podigao je veliku buru, jer u UN još niko nije izneo tako ozbiljne i teške optužbe protiv šefa OHR-a, koga je okarakterisao kao “monstruma koji mrzi Srbe i Hrvate”.

– Mojoj Republici Srpskoj, Federaciji BiH i proizvoljnoj Republici BiH, visoki predstavnik je dužan da podnese izveštaj, što nikad nije uradio. Srbija, Hrvatska, RS i deo Federacije BiH saglasne su da treba da se ukine institucija OHR-a u BiH. Incko je na poziciju visokog predstavnika postavljen da promoviše interese Bošnjaka, pogotovo onih iz Sarajeva, koji ga za to tapšu po ramenu. On je pokazao da mrzi Srbe. Incko zloupotrebljava govornicu i govori isključivo u ime muslimana, a ne svih ljudi u BiH – rekao je Dodik.

Govoreći o pitanju državne imovine u BiH, predsedavajući Predsedništva BiH podsetio je da je Incko u nekoliko navrata naveo da RS i Srbija ne mogu da sklapaju ugovore bez pristanka BiH i da ti ugovori ne smeju ugrožavati njene interese.

– Međutim, nigde u Ustavu ne piše da imovina pripada BiH. Dakle, BiH nema imovinu, a Incko mora sprovoditi odluke umesto što krši Ustav. To je čovek koji sprečava razvoj države. Srpski narod je prihvatio Dejtonski sporazum, verujući u korektnost međunarodne zajednice. Međutim, moj srpski narod je mali, i nikada nije vodio osvajačke ratove već nametnute i ova dva poslednja su bila takva – naveo je Dodik.

On je optužio Incka da pokušava da spreči izgradnju hidroelektrana na Drini i aerodroma kod Trebinja, što su zajednički projekti RS sa Srbijom.

– Nijednu njegovu odluku nećemo službeno objaviti, niti poštovati u RS. Ako Incko nastavi da sprovodi ovakve odluke, razmotriću početak integracije RS sa matičnom zemljom Srbijom – najavio je Dodik, ističući da Srpskoj i Srbima niko neće zabranjivati da sanjaju svoju slobodu.

Incka je na okruglom stolu žestoko kritikovao i lider HDZ BiH Dragan Čović, tvrdeći da su izveštaji šefa OHR-a Savetu bezbednosti UN “površni i jednostrani”.

Zapad uz visokog predstavnika

Posle okruglog stola o BiH, održanog na inicijativu ambasadora Rusije u UN Vasilija Nebenzje, diplomatski predstavnici zapadnih zemalja u SB UN osudili su Dodikov govor i podržali Valentina Incka.

– Institucija OHR-a je neophodna u BiH – poručili su Nebenzji ambasadori SAD, Francuske i Velike Britanije, koje su članice SB UN. Isti stav ima i ambasador Nemačke u UN Ginter Hojsgen. Nebenzji je zamereno i što su na okruglom stolu govorili Dodik i Čović kao “politički lideri” i što je šef SDA Bakir Izetbegović odbio učešće u raspravi.