Youtube/N1
Valentin Incko

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko potvrdio je večeras da se traži zamena za njega, a dodao je u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA, da je favorit bivši ministar poljoprivrede Nemačke Kristijan Šmit.

On je bečkom dnevniku “Standard“ i APA rekao da je Nemačka iznela interesovanje za njegovu funkciju.

– Lično bih nakon dvanaest godina na ovom položaju pozdravio promenu na mestu visokog predstavnika – kazao je Incko.

On je ukazao da su, međutim, još neka pitanja otvorena.

Prema njegovim rečima, već par godina Rusija odbija da podrži odluke Saveta za primenu mira (PIC) koji je nadležan za visokog predstavnika.

“Standard“ ukazuje da je Moskva za ukidanje funkcije visokog predstavnika i da zbog toga nije bilo do sada zamislivo novo postavljanje na to mesto.

Ausrijski mediji preneli su pisanje bosanskih medija da je ambasadorka Nemačke u Sarajevu razgovarala sa članovima Predsedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem o Šmitu.

“Standard“ ukazuje da je Incko od međunarodne zajednice često ostavljan na cedilu, iako je bio napadan od nacionalista.

Takođe list navodi i da je kandidat za njegovo mesto Šmit blizak hrvatskom HDZ-u.

“Pre godinu dana je Šmit dobio orden Ante Starčević od premijera Andreja Plenkovića. Dok Plenković lično nije nacionalista, njegov HDZ u susednoj BiH je radikalno nacionalistička stranka i tamošnji lider Dragan Čović, koji se udružio sa Miloradom Dodikom, podržan je i od Rusije“, tvrdi “Standard“.

Incko je u intervju APA krajem novembra rekao da za budućnost BiH nije presudna promena visokog predstavnika nego “promena paradigme“.

– Ono sto je potrebno jeste nova i stabilna politika prema BiH na liniji Bajden-Brisel-Berlin – kazao je Incko tada.

1 COMMENT

    • Pa videli da kod Vucica sve a ma sve prolazi a nikada u nasu korist. Tako i prolazimo, vazno je da se griju fotelje. Na primer Marko Djuric je odustao od tuzbe prema Pristini za funkciju u Americi, e to smo mi Srbi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here