Incko propituje političke lidere u BiH

0

Valentin Incko: Hoće da zna šta lideri u BiH misle o imovini, Ustavu…
 

"Pripremamo sednicu na kojoj politički lideri, najverovatnije, neće učestvovati i zato je važno da znamo ranije kakvi su njihovi stavovi o različitim pitanjima kao što su državna i vojna imovina, Ustav i druga pitanja", istakao je Incko u izjavi novinarima pre njegovog predavanja o evropskim perspektivama BiH studentima Univerziteta u Sarajevu.

 

Prvi sastanak sa Božom Ljubićem iz HDZ-a

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pozvao je u ponedeljak tokom sastanka sa predsednikom HDZ-a Božom Ljubićem, stranačke lidere u BiH na angažman kako bi se postigao konkretan i konstruktivan napredak ka održivoj raspodeli državne imovine.

Iz OHR-a je saopšteno da je Inckov sastanak sa Ljubićem prvi u nizu sastanaka koje će održati sa stranačkim liderima u BiH, a na kojima će se biti razgovarano o trenutnim političkim pitanjima i o nerešenim pitanjima državne i vojne imovine iz pet plus dva uslova i ciljeva za tranziciju OHR-a u EUSR.

Incko ja rekao da će razgovarati sa svim liderima u BiH i o pitanju referenduma u RS.

 

"Nismo ranije reagovali u vezi sa ovim pitanjem, dok ne vidimo sadržaj zakona o referendumu RS, jer njime može biti predviđen samo referendum koji bi bio u okvirima Republike Srpske. Ako će se ići iznad tih okvira, odnosno ako referendum dodirne pitanja Saveta bezbednosti ili Dejtonskog sporazuma, to je onda već druga stvar", rekao je Incko.

 

Kao drugi razlog sastanka sa političkim liderima u BiH, Incko je naveo moguću posetu visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, ovog ili narednog meseca, BiH i jugoistočnoj Evropi.

 

"Možda će i nju interesovati kakvi su stavovi političara u BiH", rekao je Incko, dodavši da će tokom naredne sednice PIK-a dostaviti svoju analizu stanja u BiH, ali da ne može da prognozira kakvu će PIK doneti odluku o tranziciji OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here