Da li Torcidu, grupu navijača hrvatskog kluba Hajduk, čine desničari i ustašofili ili ćutljiva većina opkoljena agresivnim ekstremistima, pita se portal Indeks. 

Hrvatski portal ocenjuje da je „Kult Torcide“ u Dalmaciji kontaminirao javne prostore, politiku, kafiće.

„Tačno četiri meseca posle 9. februara, kada je grupa kretena na splitskoj Rivi napala vaterpoliste Crvene zvezde, čiji je delikt bio u tome što su s klupskim trenerkama ispod debelih vetrovki pokušali da popiju kafu pre utakmice, drugi skup kretena je u Supetru (na Braču) izudarao tri momka i jednu devojku, sezonske radnike s istoka Hrvatske, jer im je dijagnostikovan greh pogrešnog govora“, navodi Indeks.

U međuvremenu, gotovo tačno dva meseca posle napada splitskih, a pre divljanja supetarskih fanatika iz Torcide, u prostorijama Kluba navijača Hajduka u centru Splita obeležen je 10. april i tada je, kako navodi Indeks, „kolektivnim pevanjem ustaških pesama proslavljen datum uspostavljanja države (NDH), koja je Split i dobar deo Dalmacije prodala Italiji“.

„Da, baš ustaških, o Maksovim mesarima, mnogim Srbima koje je Neretva odnela i sličnim svinjarijama“, piše hrvatski portal.

Indeks upozorava „na poraznu činjenicu da udruženje većeg skupa muškaraca kojem rezultatski posrnuli klub postaje alibi za kojekakav aktivizam, predstavlja relevantnu društvenu činjenicu“.

„O njoj se govori s oprezom, pa i strahom, njeni murali se ne diraju, njena se koreografiju ne dovodi u pitanje, čak i voljeni klub krotko plaća kazne zbog toga što ‘najverniji navijači’ na stadionu naveliko koriste pirotehniku. Jer, o Torcidinim se svinjarijama govori potiho“, dodaje portal.

Izvor:

Vestionline, Tanjug

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime