pixabay.com
Foto: Ilustracija

Indija je danas saopštila da je ove nedelje slučajno ispalila raketu na Pakistan, te da je do toga došlo zbog tehničkog kvara tokom rutinskog održavanja.

Vojni stručnjaci su u prošlosti upozoravali na rizik od nesreća ili pogrešnih procena nuklearno naoružanih suseda, koji su vodili tri rata i učestvovali u brojnim manjim oružanim sukobima, obično oko sporne teritorije Kašmira, preneo je Rojters.

“Devetog marta 2022. godine tokom rutinskog održavanja, a usled tehničkog kvara došlo je do slučajnog ispaljivanja rakete”, navodi se u saopštenju indijskog Ministarstva odbrane.

Utvrđeno je da je raketa pala na područje Pakistana.

Iako je incident za duboko žaljenje, olakšanje predstavlja to što nije bilo gubitaka života zbog nesreće, stoji u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da je vlada zatražila istragu na visokom nivou.

Pakistanski zvaničnici naveli su da raketa nije nosila oružje i da se srušila u blizini istočnog grada Mian Čanu, oko 500 kilometara od glavnog grada Islamabada.

Pakistanska kancelarija spoljnih poslova pozvala je na razgovor otpravnika poslova Indije u Islamabadu kako bi uložila protest zbog, kako je navela, neisprovociranog kršenja vazdušnog prostora, rekavši da je incident mogao da ugrozi putničke letove i živote civila.

Pakistanski savetnik za nacionalnu bezbednost Moed Jusuf napisao je na Tviteru da je veoma neodgovorno od Indije što nije odmah obavestila Pakistan o nenamernom lansiranju projektila koji je pao u tu zemlju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here